10 borzalmas film, ami kasszákat robbantott

Mindenki utálta őket, mégis iszonyat pénzeket kaszáltak

2016/06/01

Rossz filmek, amiket imádunk utálni. Néhányuk azonban nem csupán rossz volt – még a stúdióknak is megérte. Ez a titka egy igazán maradandó rossz filmnek.

10. Baljós árnyak

baljosarnyak

Meglep, hogy egyedül a Baljós árnyak került fel a listára a Csillagok háborúja szériából? Valami okból a kritikusok a premier napján még imádták a filmet, később mégis változott a véleményük. Persze semmilyen kritika nem kárpótolja a milliós hordákat számláló fanokat, különösképp nem Jar Jar Binks és a midichloriánok.

9. Shrek – a harmadik

shrek

Valami oknál fogva a harmadik rész minden film esetében rossz ómen. Ha a második rész (nagy ritkán) sikeresebbé válik az elsőnél, harmadszorra egyszerűen nem lehet már megugrani a lécet. A Shrek 2 átütő sikere után az elvárások a csillagos égig emelkedtek, különösen a film humorát illetően, ami semmi jót nem hozott. A kasszarobbantó hétvége után a legtöbb gyerek csalódottan távozott a mozikból – a kapuzárási pánikban szenvedő ogre a terhes feleségével alig érdekelt valakit.

8. Godzilla

godzilla

A ’90-es évek béli Godzilla pénzügyi sikere kizárólag az akkoriban szárnyait bontogató hollywoodi hype-gépezet eredménye. A film tempója közismerten lassú, és még a legjobb pillanatait is a Jurassic Parkból pofátlanul lenyúlt jeleneteinek köszönheti. Bár a mozikat sikeresen megtöltötték, egyúttal kiváló mementót is állítottak egy egész generációnak: SOHA NE HIGGY A HYPENAK!

7. Hupikék törpikék

torpok

A Hupikék törpikéknek az az egyetlen igazán nagy szerencséje volt abban, hogy népszerű lett, hogy az adott időben az egyedüli gyermek-közeli alkotás volt a piacon. Így nem szorult rá, hogy érzelmileg olyan mély legyen, mint az Agymanók, olyan vicces, mint A Lego-kaland, vagy olyan kiváló zenei betétekkel operáljon, mint a Jégvarázs. Az egyetlen, amire szüksége volt, hogy félmilliárd dollárt épp a megfelelő időben és megfelelő helyen verjenek el rá. A Hupikék törpikék kiváló bizonyítéka annak, hogy romlott világban élünk, ahol a szülőknek néha szükségük van arra, hogy a gyerekeiket egy ilyen filmre elvigyék, mert legalább addig is csendben vannak.

6. Nagyfiúk (1-2)

agyhalottak

A Nagyfiúk 1-2 a legjobb példa rá, hogy sokszor még a méregdrága CGI látványvilág megteremtésébe sem kell feltétlenül vagyonokat ölni ahhoz, hogy egy film bedöntse a kasszákat – elég ehhez csupán egy hiteltelen, ostoba sztori, tele papírmasé karakterekkel és kellő gátlástalansággal, nélkülözve minden valódi közlést.Mi is az üzenete ennek a filmnek? Hogy a céltalan lófrálásnak is megvan a maga szépsége? Hogy milyen menő 40 felett sem felnőni, és az életben semmire sem vinni? Mi nem tudjuk, de a rajongók biztos, akik furcsa módon nincsenek kevesen.

5. Alkonyat – Hajnalhasadás
alkonyat
A 21-ik század eleji adaptációs filmek egyik legszégyenteljesebb trendje volt az alapul szolgáló könyv történetét széthúzni és részekre szabdalni a vásznon, csak azért,hogy minél több bőrt lehessen lehúzni róla a kasszáknál. Az Alkonyat ostoba sztorija így még csigalassúsággal is haladt, ami persze mindig egy hatalmasra fújt cliffhangerre futott ki, amely a következő rész elején annak rendje szerint szét is pukkadt.  A már egyébként is gyűlölt Alkonyat sorozat filmes sikerét mi pusztán azoknak a hosszú jeleneteknek tulajdonítjuk, amelyekben a szereplők rendre megvitatták, hogy melyik vámpír dugja majd halálra Kristen Stewartot. Az egész sokkal inkább hasonlított egy komédiára, mint drámára, és a producerek is bizonyára végig röhögtek a bankhoz vezető úton.

4. Batman és Robin

batmanrobin

Fontos szem előtt tartani, hogy a film, ami állítólag megölte a szuperhős filmeket, 300 millió dollár felett hozott a kasszáknál. Nem mintha védeni szeretnénk az egyébként összecsapott és gyengén megrendezett filmet. Viszont a stúdiók megtanulhatták, hogy mindig van pénz abban, ha kedvenc szuperhőseinket elbűvölő és lehengerlő alakokként ábrázolják, ám ha rámutatnak arra, hogy az egész szuperhősös univerzum valójában mennyire nevetséges és komolyan vehetetlen, a közönség örökre meggyűlöl.

3. A Karib tenger kalózai: Ismeretlen vizeken

karibtenger

Ami elsőre és másodjára még ízlett, harmadjára pedig még lenyeltük, negyedik alkalommal már kiköptük és a tányér szélére raktuk. A Karib tenger kalózai 4-ik részében pedig nem volt hiány változatosságból, rengeteg helyszín és akció tarkította a filmet. Azonban, ahogy ez lassanként kiderült, mindez pusztán arra szolgált, hogy elfedje a valódi történet hiányát. A film olyan unalmas volt, hogy az ember agyában megalvadt a vér–nem kívánt kockáztatni semmit, így a történet sem kapott súlyt, s ez meg is látszott az egészen. A bevételen ez persze mit sem változtatott.

2. Transformers: A bukottak bosszúja

robotok

A filmek Nickelbackjéhez érkeztünk – a hasonlat persze sántít, mivel egy embert sem ismerünk, aki ne utálná a Nickelbacket. Mióta a film kijött, a főszereplőt alakító Shia Lebeouf azt nyilatkozta, hogy szerinte a film erőltetett és követhetetlen, de még Michael Bay is elismerte, hogy a filmje „szar” és komoly dramaturgiai hibáktól hemzseg. Ez a rész Michael Bay filmjei közül is a legrosszabb, ami nagy szó, hiszen a többi között sem nagyon fordul elő olyan, amire legalább annyit lehetne mondani, rendben van. A megszámlálhatatlan intő jel tömkelege ellenére ez a Transformers rész is robbantott a kasszáknál arra ösztönözve Bayt, hogy az egykoron jó csengésű franchisenak tovább rombolja a nimbuszát.

1. Az utolsó léghajlító

leghajlito

Különös, hogy még 10 év elteltével is elmennek egy filmet megnézni az emberek csak azért, mert az a Hatodik Érzék rendezőjétől származik – mi legalábbis képtelenek vagyunk más egyéb számlájára írni azt, hogy M. Shyamalan újabb és újabb, és az előzőtől mindig egy fokkal elrugaszkodottabb filmjei a kasszáknál mindig sikerrel teljesítenek. Shyamalan az idők során megszállottjává vált a Nickelodeon-szintű anime karakterek felvonultatásának, olyan abszurd világba helyezve őket, ami inkább egy elnyújtott flashbackhez hasonlít, semmint egy kerek egész filmalkotáshoz. Gyerekszínészek végeérhetetlen ripacskodásának a helyszínei ezek a filmek, melyeket aztán mind a fanok, mind a kritikusok előszeretettel használnak boxzsáknak. 

via Dorkly

Hozzászólások