10 kis dolog, ami hozzásegít a boldog párkapcsolathoz

Így óvd meg a párkapcsolatodat

2019/04/25

Odafigyelés, szeretet és tisztelet – egészen röviden ez a három alappillére a boldog párkapcsolatnak. Óvd meg a szerelmeteket, ez a 10 apró dolog segíthet.

Széles körű az egyetértés a párterapeuták és a hosszú távú kapcsolatot működtetők között abban, hogy a munkát nem lehet megúszni. De a meló nem feltétlenül kínkeserves lapátolást vagy izzasztó igavonást jelent: apró tennivalókat inkább, amik viszont egy nap sem maradhatnak el. A Prevention ahhoz ad tippeket, hogy a mindennapokban hogyan óvhatod meg a köztetek lévő kapcsolatot.

1. Ne becsüljétek le a kedvesség erejét!

Ne csak házon kívülre tartogasd a jó modorod – otthon is úgy beszélj, ahogy azt szeretnéd, hogy hozzád szóljanak! Persze az otthonlét arról is szól, hogy nem kell megjátszanunk magunkat, meg végre mackónadrágban lehetünk, de a fáradt gőzt ne úgy engedd ki, hogy a körülötted lévők megsérüljenek! Gondolj arra, hogy partnerednek is lehettek nehézségei aznap. Az olyan kérdések, mint „Milyen napod volt?”, „Hogy érzed magad?”, „Mihez lenne kedved este?” odafigyelésről árulkodnak, és segíthetnek abban is, hogy beszélgetni tudjatok mindkettőtök problémáiról és örömeiről.

2. Tudjatok megbocsátani, és abbahagyni a vitát

Természetes dolog, hogy sokszor nem értetek egyet, az anyagi dolgok, a gyereknevelés vagy a szex sokszor lehet vita forrása. Ez normális. De a vita csak vita, nem élet és halál kérdése. Nem kell, hogy megrogyassza a kapcsolatot. Ha kulturáltan tudtok vitatkozni, ha mindkettőtöknek fontosabb a köztetek lévő kapocs, mint az, hogy kinek lesz igaza, jó eséllyel tudtok hosszú távon is kitartani egymás mellett akkor is, ha időről időre vannak nézeteltérések. De jó is lenne, nem?

parkapcsolat

3. Külön programok, külön bejáratú barátok

Nem kell, hogy azért, mert együtt vagytok, a baráti társaságotokból is közös halmaz legyen. Persze szuper, ha van átjárás, de az is fontos, hogy mindenkinek legyen olyan külső kapcsolata, ahol ki tudja ventilálni magából akár a párkapcsolati problémákat annak kockázata nélkül, hogy a barátok, akár jó szándékból beleszólnának.

4. Elköszönő és üdvözlő puszi

Apró, de kedves gesztus, ha elváláskor ezzel zártok és hazaérkezéskor ezzel nyittok: rögtön megteremti az intimitás érzését.

5. A pénz az csak pénz

Pont azért kellene róla fesztelenül beszélgetni. Az együttélés vagy a házasság nemcsak érzelmi hanem anyagi közösség is, ha egy háztartásban éltek, jó, ha közösen viselitek a terheket is. A hónap elején szánjatok rá egy órát, hogy átbeszéljétek a várható kiadásokat, bevételeket, és úgy oldjátok meg a közös kasszát is, hogy némi külön kezelhető pénze mindkettőtöknek legyen. Eggyel kevesebb feszültségkeltő tényező.

6. Osszátok meg jól a házimunkát!

2019 van, hahó! A házimunka kettőtök közös dolga, nincs benne olyan, amit csak egy nő vagy csak egy férfi tud elvégezni. Jó, lehet, hogy jobban jártok, ha nem cserélitek fel azt, aki a kardántengelyt igazítja azzal, aki a gyerek jelmezét varrja, de a ház körül mindent meg tud csinálni mindenki. Ha egyikőtöknek épp több melója van, a másik segítse ki otthon, és fordítva.

7. Ne viccelődj az ő kárára

Ez egy nagyon fontos alapszabály: soha ne áldozd be a tiszteletet egy-egy jó poén oltárán, és ne teregesd ki a párod szennyesét társaságban, röviden: ne hozd őt kellemetlen helyzetbe mások előtt. Ha ilyesmi történik, mindenképpen beszéljetek róla, mert könnyen negatív spirál alakulhat ki.

szerelem (4)

8. Ne éljetek vissza egymás idejével!

Még ha együtt éltek is, a saját időtökkel jó, ha ti rendelkeztek, ha nem kell a párotok megbízhatatlansága miatt feleslegesen várakoznotok, későn indulnotok, stb. Akármennyire régen is együtt vagytok, ne lopjátok a másik idejét!

9. Tudjatok egymásról!

Nem kell sülve-főve együtt lenni, de ha külön programotok van, annyit azért tudjon a másik, hogy várhatóan mikor érsz haza, hol érhet el, ha szükség lenne rád. Ne tedd ki felesleges aggodalmaknak, mert ez könnyen féltékenységhez vezethet, onnan meg már sokkal nehezebb visszajönni.

10.Szex

Naná, hogy nem maradhat ki, de ha belegondolsz, végig erről volt szó. Ahhoz, hogy jó legyen a szex, nem a szexi fehérnemű, a rózsák, meg ilyesmik, hanem jól működő párkapcsolat és rengeteg kommunikáció kell.

szex

forrás

Hozzászólások