10 tipp, amit tudnod kell

Kezdők konyhája

2015/04/14

A konyhában a nő az úr, de néha férfiak beállnak a tűzhely mögé, akkor ott akadhatnak gondok. A jó szándék sokat nyom a latba, de egy-egy odaégett edény, vagy az első hagymapucolás okozhat gondot, akár kezdőknek is. Íme néhány tuti tipp, amivel te is igazi konyhatündérré válhatsz!

Nagyanyáink praktikái életünk végéig elkísérnek minket. Vannak olyan bevált módszerek a konyhában, amik még a legjobb zsíroldóval is vetekszenek. Ha sütésről, vagy főzésről van szó, akkor is érdemes hozzájuk fordulni. Ismerd meg a titkot, amivel te is könnyű szerrel válhatsz méltó utódjává! Nem csak nőknek!

Ha már haladó szinten vagy a főzésben, és úgy érzed, minden praktika a kisujjadban van, akkor nézz rá ezekre a megoldásokra, lehet, hogy tudunk még újat mutatni neked! Kattints és valld be, ezekről még biztosan nem tudtál!

Konyhai trükkök

1. tipp:  Használd a citromot!

A citrom a legtöbb háztartásban jelen van, hiszen számtalan étel ízesítésére használható, de a teát is szívesen ízesítjük vele. Tudtad, hogy a citrom leve másra is használható? Ha például almát szeletelsz, de nem kívánod megenni az egészet, csepegtess rá a levéből, és így tedd hűtőbe. Így biztosan nem fog megbarnulni a felvágott gyümölcs. Ha citromos vízbe szeleteled a krumplit, vagy zöldséget, nem fogja átvenni az ízét, de megőrzi frissességét!

citrom

2. tipp: Saláta a zsírok ellen!

És most nem a fogyókúrára gondolunk! Persze minden egészséges háztartásban helye van, akkor is hasznát veszed, ha túl zsírosra főzted a levest. Márts egy salátalevelet a lébe, amire így ráragad a felesleg. Addig ismételd a műveletet, amíg kellően el nem távolítod a tetején úszkáló zsírcseppeket.

3. tipp: Paradicsom pucolás

Nem könnyű megpucolni a paradicsomot sem, de ha bevágod a paradicsom héját csillag alakban az alján, és forró vízbe mártod egy percre, akkor könnyedén lehámozhatod róla! Gyümölcsöknél is praktikus megoldás, például a barack szőrös héját is leszedheted ezzel a módszerrel, ha nem szereted, hogy szúrja a nyelvedet.

4. tipp: Hagyma szagú vágódeszka

A hagyma szeletelése amúgy is kihívás sokunk számára, de az is kellemetlen tud lenni, ha a vágódeszka befogja az ízét, és már nem szívesen vágnád rajta a húst, vagy a kenyeret. Erre jó megoldás, ha a deszkát sós citromos lével öblíted el. Tuti elvonja a kellemetlen szagokat!

hagyma

5. tipp: Hagymapucolás

Erre már számtalan praktikus és kevésbé bevált, de annál viccesebb megoldást olvashattál te is! Hogy ne egy komoly sírás legyen a vége, jó ötlet, ha szeletelés előtt fél órára a hűtőbe teszed, majd vizes késsel aprítod fel. Célszerűen vedd szájon át a levegőt, így kevésbé könnyezel majd.

6. tipp: Leégett az étel

Roppant dühítő tud lenni, ha odakozmál az étel, mert egy pillanatra kiszaladtál a mosógéphez. Ebben az esetben sem kell kétségbe esned, főleg a kukába dobnod kedvenc edényedet. Töltsd meg inkább hideg vízzel, tegyél bele három evőkanál sót és forrald fel. Utána jóval könnyebb lesz elmosnod a tálat.

7. tipp: Tojásfőzés okosan

Nemcsak a citrom, de az ecet is segítségünkre lehet a konyhában. Ha tojást főzöl, de forrás közben szétpukkad, ne ess kétségbe! Cseppent egy kis kanál ecetet a vízbe, mert az megköti a fehérjét. A repedt tojást sem kell egyből a kukába dobnod, csomagold alufóliába és úgy főzd meg.

tojás

8. tipp: Tojás hámozás

A főtt tojást meghámozni nem mindig annyira egyszerű, mint gondolnád! A legjobb, amit tehetsz, hogy a forró tojást lehűtöd hideg vízzel, majd evőkanállal körbe kocogtatod a héját. Ekkor már könnyedén eltávolítható lesz. Gyakorlott tojás hámozók kipróbálhatják azt a módszert is, amikor a tojás két végét megtörik, eltávolítják a héját, és egy erős, határozott fújással tulajdonképpen kifújja a héjából. Ez lehet kicsit több gyakorlást igényel, de a végén sose akarod másképp csinálni!

9. tipp: Kenhető vaj fél perc alatt!

Legyen szó reggeli rohanásról, vagy sütemény elkészítéséről, általában nem az első dolgunk kivenni a vajat a hűtőből, hogy puha kenhető legyen. A tökéletes megoldás a következő: tedd ki a vajat egy tányérra, egy poharat pedig tölts meg forró vízzel. Hagyd állni a poharat egy rövid ideig, míg átveszi a melegséget, majd öntsd ki belőle a vizet. Fordítsd rá a vajra, hagyd fölötte 1-2 percig, és máris puha, kenhető lesz az állaga.

 

10. tipp: Finom húsok

Ha valami könnyű, egyszerű vacsorára vágysz, akkor a sovány hús a megoldás! Kend meg mindkét oldalát vékonyan olajjal, így nem ég oda, és puha is lesz. Ha szeretnél neki egy kis ízt adni, akkor mézet is tehetsz rá. Ekkor szép aranybarnára fog sülni, és finom pikantériája lesz a húsnak.

Hozzászólások