Fordítsd vissza az őszülést!

2019/09/30

Igen, aza ó hírünk van, hogy elvileg visszafordítható az őszülés. A jelenséget örökletes tényezők, betegségek, vitaminhiány, valamint életmódunk is meghatározza. A hajszálakban található melanin termelés szabályozza az őszülés kialakulását és mértékét.

Idős korra jellemzően elhalnak a melanociták, így alakul ki az ősz haj. Azt már több kutatás is igazolta, hogy ennek hátterében a melanociták megfogyatkozása áll. A tudósoknak ez nem volt elég haj témában: Összefogott egy kutató csapat, hogy kísérletet tegyenek az őszülés visszafordítására.

Próbálkozásaik során az egyik kísérlet alkalmával felfedeztek egy WNT nevű fehérjét. A New York Egyetem Langone Egészségügyi Központ dolgozói úgy gondolják, ha készülne olyan kozmetikai- vagy gyógykészítmény, mely fokozza a WNT termelést, akkor lehetséges volna visszafordítani a haj öregedési folyamatát.

Ha ez a mutatvány megbukik, akkor sem kell aggódnunk, ugyanis a Refinery29-en egyik tanulmányában pedig a texasi Orvosi Egyetem kutatói fedeztek fel egy hasonló, SCF névre keresztelt fehérjét. Ők egereken vizsgálták a rákos megbetegedések egy fajtáját. Dr. Lu Le, a tanulmány vezető szerzője úgy gondolja, hogy a fehérje a WNT-hez hasonlóan támogatja a hajszín visszaállítását, így a jövőben komoly eszköze lehet az őszülés megakadályozásában vagy visszaállításában.

Hozzászólások