Kutatókat küldenek a Marina-árokba

2019/10/28

A szakemberek igen kockázatos expedícióra szánják magukat és lemerülnek a Marina-árokba. A legújabb kínai fejlesztés fogja lehetővé tenni azt, hogy a három ember 10 ezer méternél is mélyebbre merülhessen.

A Kínai Tudományos Akadémia fémkutatási intézete hétfőn nyilatkozott arról, hogy a titánötvözetből készült különleges jármű a legnagyobb beltérrel és szállító kapacitással száll most versenybe vetélytársaival. A gömb alakú kabin már átesett a hidrosztatikusnyomás-teszteken is és három megfigyelő ablakkal rendelkezik. Azért olyan nagyon nem lesz ám kényelmes az utazás benne, hiszen átmérője kevesebb mint két méter. Minden esetre az utasok ülve vagy guggolva hárman fognak elférni benne.

Egyelőre nincs túl sok publikus felvétel a járműről.

Amint száz százalékosan üzemképes állapotba kerül, képeslesz a jármű lemerülni a csendes-óceáni Mariana-árokba is, hogy a benne utazók kutatásokat végezhessenek. Kína nem először tervezi ezt az extrém missziót a Föld legmélyebb pontjára. 2012 júniusában már egyszer világrekordot döntöttek és 7062 méter mélységig ereszkedtek.

Kína most még egy kört rá szeretne vágni az USA-ra, az oroszokra, a franciákra és japánra is. Úgy becsülik, hogy az utazási idő még 10 óránál is több lehet majd a tengerfenékre. Az utazás elég komoly mentális és fizikai terhlést jelent majd a legénység számára, de a világ egyik legnehezebben hozzáférhető területének feltérképezése reméljük megéri nekik a fáradozást.

Hozzászólások