Újabb vírust szabadított a világra Kína!

2020/01/15

Bárcsak egy elektronikusan terjedő, technológiai dologról beszélnénk, de sajnos nem. A vírus igazi és igazi embereket támad, ami az elmúlt 20 évben az ország második betegsége, amit rászabadított a világra felelőtlenségből.

A kínai Vuhan városában eddig 41 olyan esetről tudni, melyben regisztrálták a rejtélyes vírust, ami egy újfajta koronavírus – erről az IFL Science számolt be. Mostanra viszont Ázsia más országaiban is találtak vírussal fertőzött betegeket és olyan is akad, aki a Föld más pontján él és Thaiföldi útja során kapta el a betegséget.

Eddig csak egy életet követelt a vírus, egy 61 éves férfiét, aki komoly tüdőgyulladással és tüdőelégtelenséggel került kórházba, ám az életét az orvosok nem tudták megmenteni. Sokan tartanak tőle, hogy a járványnak köze van a 2002-2004 között pusztító SARS-hoz, mely légzőszervi betegség komoly járványokat idézett elő világ szinten.

A koronavírusok légúti és emésztőrendszeri megbetegedéseket okoznak, és cseppfertőzéssel terjednek. A vuhani egészségügyi hatóságok leszögezték, hogy a vírusuk esetében nem ilyen típusról beszélhetünk, kizárták, hogy a SARS vagy a MERS lenne a mostani betegség hátterében és azoknak egy mutációja lenne.

A vírust most időben felismerték és ügyesen karanténban tartják Vuhanban, már ott lehet a vírus a világ számos pontján, ugyanis nem rendelt el az ország repülési tilalmat azoknál, akik a városban jártak. Kína kormánya megosztotta a vírus génszekvenálási adatait, hogy más országok is hatékonyan fel tudjanak lépni ellene.

Úgy gondolják, hogy a kórokozó nem fog nagy pusztítást okozni és nem terjed emberről emberre, mert eddigi tapasztalatuk szerint mindenki, közvetlenül a dél-kínai tengeri élelmiszereket áruló piacról kapta el. Kérdés, hogy onnan hova került a nagyvilágban élelmiszer.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2003 után elítélte Kínát, mert az akkori járvány során kevesebb SARS-os esetet jelentett be, mint amennyi valóban volt. A betegség akkor 349 ember életét követelte Kínában és 299-et Hongkongban. Az akkori vírus a WHO szerint a dél-kínai Kuangtung tartományából származhatott.

Hozzászólások