Vészhelyzet van Magyarországon a koronavírus miatt?

2020/03/12

Először is szeretnénk egy durva tévhitet eloszlatni: Magyarország azért rendelte el országos szinten a vészhelyzetet, mert bizonyos intézkedéseket csak ennek bevezetésével tudnak jogszerűen eszközölni.

A tegnap született kormányrendeletet rendkívüli sajtótájékoztatón ismertette élő adásban az M1-en Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Éjfél előtt pár perccel jelent meg a Magyar Közlönyben a hivatalos dokumentum, amely „a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket” tartalmazza.

A rendelet a mai nappal lépett életbe és jelen állás szerint március 26-ig érvényes. Eddig az időpontig határoz róla az Országgyűlés, hogy felhatalmazást ad-e a kormánynak a továbbiakban is. Erről már folynak az egyeztetések a Fidesz és az ellenzék közt.

Az intézkedéseket a jofi maszlag elhagyásával pontokba szedtük:

  • Azonnali hatállyal visszaállítottál a szlovén és osztrák határokon a határellenőrzést.
  • Nem érkezhet Magyarország területére vonat, autóbusz és repülőgép Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Az említett országokból csak magyar állampolgárok utazhatnak be, akik ezután 2 hét otthoni karanténra kötelezettek. A multikulturális családoknál egyéni döntés alapján határozzák meg, hogy a vegyes házasság külföldi tagja beutazhat-e.
  • Koronavírus gyanúval mindenki köteles karanténba vonulni.
  • Fertőzés gyanúja esetén úgynevezett hatósági házi karanténba kerülnek az emberek két hétre. Ilyen esetben a rendőrség ellenőrzi a karantén betartását és szankcionálhatja annak esetleges megszegését. Megszegésnek minősül minden olyan cselekedet, amely otthonunk küszöbének átlépésével jár.
  • A magyar állampolgárok vészhelyzet alatt lejáró okmányai érvényesnek minősülnek a vészhelyzet ideje alatt és annak megszűnését követően 15 napig.
  • Tilos „a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása”
  • Zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos
  • Felfüggesztik a Külföldi Nyelvtanulási Programot
  • Tilos a külföldi iskolai kirándulás
  • Az egészségügyi dolgozók, a honvédek, a honvédelmi alkalmazottak, a rendőrök, a NAV alkalmazottai, valamint a kormánytisztviselők sem hagyhatják el az országot  „csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével”

A teljes videó megtekinthető itt (ha nem töltődik be, kattints IDE):

Hozzászólások