2300 éves hajóroncsra találtak az Égei-tengerben

2019/11/05

Óriási kincsre leltek az Égei-tenger mélyén. A hajómaradványok, melyekre görög régészek találtak rá, az ókorból és a középkorból származhatnak.

Az égei-tengeri Kászosz-sziget partjainál kutattak a régészek, amikor három hajó maradványára találtak. Az októberben befejeződő tengeri régészeti kutatások eredményeit a görög kulturális minisztérium tette közzé. A lelet többek közt azért is értékes, mert a hajókon a rakomány egy része is fennmaradt.

A hajóroncsok egyikéről megállapították, hogy egy 2300 éves kereskedőhajó maradványa, és amforákat is találtak rajta, melyekben akkoriban bort, olajat és hasonló élelmiszereket szállítottak. A régészek ezeken az agyagkorsókon kívül még öt kőhorgonyra leltek a roncsban.

A további két hajó közül az egyik a Kr. e. 1. századból, míg a másik a Kr. u. 8-10. századból való. Kászosz egyébként Kréta és Rodosz között fekszik és egy népszerű tengeri kereskedelmi útvonalnak számít, amelynek az Égei-tenger és a Közel-Kelet közötti kereskedelem lebonyolításában volt szerepe.

 

Hozzászólások