Párkapcsolatunk szakaszai

Minden szakasznak megvannak a maga buktatói

2014/09/20
 Párkapcsolatunk szakaszai 

Minden párkapcsolatnak megvan a maga sorsa, élete. Akár tetszik nekünk, akár nem. Hogy a kapcsolat hogyan alakul, arról mi is tehetünk valamilyen szinten, de alapvetően meghatározza az, hogy milyen a párunk és a saját személyiségünk és ezek hosszabb távon milyen hatással vannak egymásra. Ezt a szerelem – amely, mint tudjuk vak – valamennyi ideig áthidalja, de ennek a valós kapcsolatra hosszú távon valójában nincs hatása. 

Párkapcsolatunknak tehát megvan a maga élete és mint ilyennek az egyes szakaszai, fázisai. Dinamikáját pedig a fentiek határozzák meg. Az egyes párkapcsolati szakaszokban lehetnek elakadások, amelyek miatt – a probléma nagyságától függően -, ideiglenes stagnálás, rosszabb esetben szakítás várható.

122421243

Az első szakasza a szimbiózis, amikor mindkét fél úgy érzi, hogy “egyformán gondolkodunk, annyi mindenben egyetértünk”. Ez a szerelem időszaka, amikor mindent megteszünk azért, hogy minél többet együtt legyünk. Ez az időszak az az érzelmi tartalék, amihez a későbbiekben visszanyúlunk. De törvényszerű, hogy véget ér. Ha a kapcsolat a szimbiózis fázisában megreked,  nem ér új impulzus és az “egymásba fordulás” végül unalomhoz vezet. Ennek egyik oka lehet, ha az egyik fél gyermekkori hiányait szeretné bepótolni a másikkal, nem felnőttként vesz részt a kapcsolatban, hanem elfogadást és függőséget igénylő gyermekként.

A második az “Én” időszak – amikor már mindent tudunk a másikról, sok mindent átéltünk együtt és előjön az igény arra, hogy meghúzzuk határainkat. Hogy “én ki vagyok”. Ebben az időszakban felszínre kerülnek a különbségek, az egyéni igények. Ilyenkor alakulnak ki a szerepek. Jó esetben ekkor a felek egymást segítik egyéni céljaikban. De ehhez sok-sok beszélgetés kell, hogy az én-időszak ne váljon az eltávolodás időszakává. Ha az egyik fél megreked a szimbiózis fázisában, míg a másik már továbblépett az én-időszakba, akkor konfliktusok keletkeznek.

A következő az “Ők” időszak – a külvilág felé való fordulás. A szimbiózisban a felek egymásra figyelnek, az én-szakaszban saját magukra. Itt a harmadik időszakban megjelenik az igény arra, hogy a külvilágba kilépjenek, egymást és magukat ott megmutassák. Erősödnek a baráti kapcsolatok, előtérbe kerül a karrier, az előrejutás, a sikerek, a hely a társadalomban. Előfordul, hogy a felek nem egyformán haladnak a párkapcsolatban, – ez konfliktusokhoz vezethet.

A negyedik fázis a “Te” szakasz – amikor kialakul az egyensúly, már tudnak a másikra figyelni. De egészen máshogy, mint a szimbiózisban. Tudják segíteni a másikat a nehézségek közepette, mélység és szeretet alakul ki a kapcsolatban – optimális esetben persze, ha eljut idáig. Törekedjünk arra, hogy ez így legyen – megértéssel, szeretettel – a szerelem után is. (forrás: tudasfaja.com)

 

Hozzászólások