3 friss, nyári saláta egy könnyű étkezéshez

Könnyed saláták a forró napokra

2019/06/07

Legyen szó ebédről, vacsoráról vagy egy nyári kerti partiról, ezeket a salátákat bármikor megéri elkészíteni, hiszen frissek, finomak, és hamar elkészülnek.

1. Hagyományos görög saláta

Hozzávalók:

  • 4 db paradicsom (érett, nyári)
  • 1 közepes db kígyóuborka
  • 1 közepes db lila hagyma
  • 20 db olajbogyó (fekete)
  • 1 ek balzsamecet
  • 50 ml olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 12 dkg feta sajt
  • 1 tk oregánó

Elkészítés:

1. A paradicsomot megmossuk, kicsumázzuk, felkockázzuk. Az uborkát megmossuk, felkockázzuk.

2. A lilahagymát felkarikázzuk. A hagymát, paradicsomot, uborkát egy tálba tesszük. leöntjük az olívaolajjal és balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk, majd az egészet összeforgatjuk. A fetát felszeleteljük, és a kitálalt salátára helyezzük. megszórjuk oreganóval, és csepegtetünk rá még pár csepp olajat.

gorogsali

2. Gyros saláta

Hozzávalók:

  • 12 dkg bárányhús
  • 15 dkg Betyár salátakeverék
  • 1.5 dl joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.5 közepes db kígyóuborka
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 ek olívaolaj
  • 5 dkg feta sajt
  • 0.25 csokor menta

Elkészítés:

1. A húst vékony csíkokra vágjuk. Olívaolajon hirtelen megsütjük a csíkokat, majd melegen tartjuk. A joghurtba belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott friss mentát. Az uborka egyharmadát picike kockákra vágjuk, és szintén hozzáadjuk.

2. A salátát elkeverjük a vékony csíkokra vágott lilahagymával, a maradék, felkockázott uborkával, majd ráhelyezzük a felcsíkozott húst. Megszórjuk az elmorzsolt fetával, és a szósszal leöntve tálaljuk.

gyros

3. Mediterrán saláta

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej fejessaláta
  • 1 db tojás
  • 5 dkg juhtúró
  • 50 g mozzarella (fél zacskó)
  • 6 db zöld olajbogyó (chilivel töltött)
  • 1 teáskanál kapribogyó (+ 2 db kaprigyümölcs)
  • 5 dkg sonka (1 szelet)
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint (őrölt)
  • 1 citromból nyert citromlé
  • 1 csipet cukor
  • 1 ek tárkonyecet
  • 1 ek olívaolaj (extra szűz)
  • 5 db fokhagyma (chilis olajban eltett)
  • 1 db chili (olajban eltett)
  • 10 db paradicsom (koktél)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szelet toast kenyér

Elkészítés:

1. A tojást megfőzzük. A salátát levelekre szedjük, megmossuk, rátesszük egy tányérra, fűszerezzük, facsarunk rá citromot, meglocsoljuk a borecettel, olívaolajjal.

2. Rátesszük a kockára vágott sonkát, a hosszában kettévágott főtt tojást, az olívabogyókat, a kapribogyókat, kaprigyümölcsöket, a fokhagymát, a chilipaprikákat, a  mozzarella golyókat, s morzsolunk rá juhtúrót. Fokhagymás, olívaolajos bruschettával fogyasztjuk.

forrás

Hozzászólások