3 különleges lekvár a nyárra

Befőzésre fel!

2015/08/04

A lekvár készítése ma már kevésbé divatos konyhai tevékenység, pedig a házilag elkészített finomságnál biztosan nincsen jobb. A tökéletes befőtt csak néhány apró trükkön múlik, és még abban is biztos lehetsz, hogy mi került az üvegbe. Befőzésre fel!

Az egész procedúra leghosszabb részét a száraz dunsztolás teszi ki, egyébként nem nehezebb és hosszabb megcsinálni az ínycsiklandó befőttet, mint mondjuk a vasárnapi menüt a családnak. Kikapcsolódásnak is tökéletes, ráadásul itt az isteni sárgabarack szezon, szóval még most érdemes nekilátni.

Egyébként talán csak néhány múltidéző gondolatra van hozzá szükség, hogy kedvet kapj a befőzéshez. Biztosan te is sok időt töltöttél a nagyszülőkkel nyaranta a telken. Ilyenkor augusztusban rengeteg családnál ez a befőzés ideje, hogy a nagyi finom baracklekvárja később a palacsintába kerülhessen. Vagy a kalácsra. Vagy a zserbóba. Szóval, akinek még ezek után sem futott össze a nyál a szájában, annak aligha volt varázslatos nyara. Ahogy az édes gyümölcs illata száll a levegőben, ahogy mama a kész befőttnek szépen megágyaz a puha pokrócok között, ahogy azt várod, hogy mikor fog már végre kihűlni, és az első harapás, amit az omlós kalácsba teszel, ami meg van kenve az isteni lekvárral, hmmmm. Mennyei!

Ideje is munkához látni! Hogy ne legyen egyszerű a történet, választottunk három különböző ínycsiklandó finomságot, méghozzá teljesen különböző változatban. Lesz édes, sós és cukormentes, hogy ne legyen könnyű a választás!

Tippek, mielőtt elkezdenéd:

  • a befőttes üvegeket jól forrázd ki, hogy baktériumtól mentes legyen
  • némely gyümölcs habosra fő a magas fehérjetartalom miatt. Erre nem lesz szükség, mielőtt átkanalaznád az üvegbe, szabadulj meg tőle.
  • a dunsztolás során először csak egy kanál forró lekvárt tegyél az üvegbe, hogy a hirtelen hőmérséklet különbség miatt nehogy megrepedezzen. A hagyományos technika a következő: tedd a lekvárt befőttes üvegbe, zárd le jól a tetejét. Fejjel lefelé állítsd egy kosárba, jó alaposan takard be újságpapírral (ha lehet, hagyományos újságot használj, de fényes lapút), majd bugyoláld be pokróccal vagy rongyokkal. Jó lassan kell kihűlnie, ez akár 2-3 napot is igénybe vehet.
  • használhatsz befőzéshez dzsemfixet is, ezeken az elkészítés módja is megtalálható.
Hagyományos barackbefőtt

 

Carrot and rosemary scones

 

Hozzávalók:

  • 4 kg sárgabarack
  • 1 kg cukor

Elkészítés:

A barackot jó alaposan meg kell mosni, az esetleges hibákat vágd ki belőle. Magozd ki az összeset, majd rakd főzőedénybe. Öntsd hozzá a cukrot, és hagyhatod állni kb. 10 percet, de egyből felteheted főni. Miközben finoman levet ereszt, kezd el kevergetni. Forrás előtt botmixerrel pépesítsd. Miután felforrt 30-40 percig főzd kisebb lángon. Amikor elérte a kellő sűrűséget, óvatosan a fent említett módon kezd el átkanalazni a befőttes üvegbe, majd szárazon dunsztold.

Vaníliás szilvalekvár, cukor nélkül

 

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

Hozzávalók:

  • 1 kg szilva, kimagozva
  • 1/2 csésze agavé szirup vagy méz
  • 1 ek. nyílgyökér por (a keményítéshez)
  • 1 ek. víz
  • 10 csepp stevia
  • 1 vanília rúd

Elkészítés:

A jó alaposan megmosott és kimagozott szilvát tedd egy főzőedénybe, add hozzá a szirupot és a vaníliát. Kezd el főzni, míg fel nem forr, közben ezt is néha kevergesd. Miután felforrt, vedd lejjebb a lángot és további 15 percig kevergesd, miközben add hozzá a steviát. Botmixerrel zúzd pépessé a szilvát. Ezután a nyílgyökér port és a vizet kevered össze egy külön edényben, amíg egységes masszát nem kapsz. Folyamatos kevergetés mellett add a szilvalekvárhoz a keményítőt, majd vedd le a tűzről és még így, forró állapotában kanalazd át a befőttes üvegbe, és jöhet a dunsztolás.

Különleges bacon lekvár

 

bacon jam

 

Még ha első hallásra bizarrnak is tűnhet, hidd el, ha megcsinálod ezt a különlegességet, a jövőben le sem tudsz majd állni vele. És egyébként is, milyen unalmas lenne az élet, ha nem próbálnál ki néha valami újat!

Hozzávalók:

  • 500 gr bacon szalonna
  • 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 fej hagyma, szeletelve
  • 3 ek. barna cukor
  • Tabasco szósz ízlés szerint
  • 1 csésze fekete kávé
  • 1/4 csésze almaecet
  • 1/4 csésze juharszirup
  • fekete bors
  • víz

Elkészítés:

Az apróra szeletelt bacon szalonnát, a hagymát és a fokhagymát tapadásmentes edényben piríts meg, amíg enyhén meg nem barnul. Ezután tedd főzőedénybe, add hozzá az össze hozzávalót, kivéve a vizet. Két órán át kell főznöd, közben folyamatos kevergetés mellett minden 25-30-adik percben adj hozzá egy negyed pohár vizet. Ha a lekvár alaposan összefőtt, botmixerrel aprítsd puhára a lekvárodat, majd tedd befőttes üvegbe. Isteni lekvár született a kezeid között! Pirítóssal reggelire, vagy uzsonnának tökéletes választás!

Hozzászólások