3 ok, amiért szakítás után nincs barátság

Lépj túl az exen

2016/01/11

A szakítás fájdalmas. Néha kínkeserves. Ha nem is  mindkét félnek, de az egyiknek biztosan. Mégis, vannak pasik, akik úgy gondolják, egy szomorú szakítás után lehet barátkozni az exünkkel, nincs abban semmi kivetnivaló. Elárulom: van.

A kétkedők kedvéért előre bocsájtanám, hogy nem arról van szó, nem létezhet bizonyos mértékű kapcsolattartás a volt párunkkal, és azt se vonom kétségbe, hogy nem működhet kivételes helyzetekben. De az esetek kilencven százalékában bizony vajmi kevés esély van arra, hogy tiszta lappal, sérelmek és fájdalom nélkül egy elhagyott, megbántott nő képes legyen a barátját látni a korábban szeretett férfiben. Még e sorok írója is le tud ülni egy kávéra az első nagy szerelmével, és megkérdezi, hogy van az ex, ha valamilyen véletlen folytán összefutnak az utcán. De egy szakítást azzal zárni, hogy attól még legyünk barátok, a legnagyobb őrültség, ami elhagyhatja egy pasi száját. Könyörgöm! Ugye senki sem gondolja komolyan, hogy érdekelhet bárkit az új szerelem, az új izgalom, hogy ki tud még nálam is nagyobb örömet okozni a srácnak, akit jó volt magam mellett tudni?!

szakitas (3)

Szakítás után sokáig nagyon nehéz elvonatkoztatni az erős érzelmektől, a fájdalomtól, magánytól, az elhagyatottság érzésétől. Pokoli kín túllépni a “nem vagyok elég jó” érzésének magával rántó erején, arról nem is beszélve, hogy ha az elhagyott fél egy percre sem gondolta úgy, nem ő lesz az, akivel a másik leéli az életét. Egy ilyen szituációt követően kérdések tömkelege zúdul az ember agyára, és valahol félúton tényleg igaz, hogy megszakad a szív. A sebeket pedig nem jó feltépni és megbolygatni, mert iszonyat melós azok beragasztása. Be kell látni, ha valaminek vége, de ne akarj egyből a barátja lenni annak, akit éppen most hagytál el.

Szóval, íme három érv amellett, miért nem létezik szakítás utáni barátság fiú és lány között:

A remény mindig ott marad

Egy szerelmes lányt, ha kidobja a pasija, igen nehéz meggyőzni arról, hogy nem akar tőle semmi értékelhetőt az ex, ha az állandóan sms-ekkel, chateléssel és üzenetekkel bombázza. Mindig fel fogja ütni fejét a kérdés: vajon mit akarhat tőlem? A válasz valószínűleg a semmit, de ezt esélyed sincs megmagyarázni az elhagyott félnek. A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy szépen csendben a háttérbe húzódsz, eltűnsz. Ne fájdítsd tovább amúgy is sajgó szívét. Van benne némi ráció, hogy idővel képesek lesztek néhány szót váltani egy találkozáskor, de legyen elég ennyi.

szakitas (2)

Tisztelet és bizalom

Talán a két legfontosabb szó egy kapcsolatban. Ha már kiléptél az előzőből, legyél annyira tisztességes az új pároddal, hogy nem a volt nőddel diskurálsz unalmas óráidban. Hiába a bizalom, a gyanú joggal merül fel benne, idővel pedig csak rombolja a szépen épülgető kapcsolatotokat. Hiszen még ha igaz is, hogy téged csak érdekel, mi van exeddel, hogy alakulnak a napjai, biztos vagyok benne, hogy nem fogod meg a párod kezét, ülteted magad mellé és beszélgettek együtt a volt csajoddal. Tehát kimarad valami olyanból, amiben kellően érintett ő is, arról nem is beszélve, hogy a volt nő valószínűleg reménykedik (lásd 1-es pont), tehát meg fog tenni minden tőle telhetőt, hogy visszaédesgessen. Ne adj esélyt ilyesmire, ne tápláld szándékosan a féltékenység tüzét. Aminek vége, az lezárult, tegyél mögé pontot és lépj tovább tiszta lappal. Egy semleges üzenet ünnepnapokon legyen elég a volt párodhoz való kötelékből, de ne vidd túlzásba. Inkább írj valami személyeset a párodnak abban az időben, amikor az exeddel akarnál chattelni.

A barátság egyenlőség

Egy barátság kialakításához (is) hosszú időre van szükség, átélt közös élményekre, rengeteg humorra, ökörködésre. A barát bármikor ott van, amikor szükség van rá, még a legnehezebb időkben is. Számíthatsz rá, ha csalódás ér – mondjuk az említett szakítás miatt -, amikor egyedül vagy. Ott van veled, ha szükséged van egy vállra, amin kisírhatod magad, néhány gondoskodó szép szóra, vagy arra, hogy gatyába rázzon, hogy szedd össze magad. Onnantól kezdve, hogy szakítasz, átértékelődnek bizonyos helyzetek, hiszen nem oszthatsz meg mindent a másikkal, ami számodra fontos, mert nem akarod megbántani, úgy érzed, fájdalmat okoznál vele neki, tehát óhatatlanul titkolózni fogsz. És melyik az a barátság, amelyikben helye van a titoknak?

 

Hozzászólások