30. Mesterségek Ünnepe

Az ország legnagyobb kézműves fesztiválja idén is várja a látogatókat

2016/08/17

Minden eddiginél gazdagabb programmal, igazi nemzetközi kézműves fesztiválként nyitja meg kapuit a jubileumot ünneplő 30. Mesterségek Ünnepe.

11 országból érkeznek kézműves vendégek, hogy alkotásaikkal elkápráztassák a budapesti fesztivál látogatóit: Üzbegisztánból, Kínából, Indiából, Jakutföldről, Törökországból, Spanyolországból, Moldáviából, Kirgizisztánból, Kazahsztánból, Tadzsikisztánból, Türkmenisztánból is. A rendezvény fő témája idén a játék, részben népi játékok tárgyi kultúrájának bemutatása játékkészítő mesterek segítségével, másrészt hagyományőrző játékok, művészeti előadások programszerű, illetve interaktív formában történő bemutatásával. A résztvevő 52 népművészeti egyesületnél közel 100 játszóhely, játékház várja a látogatókat.

Programok két színpadon: az Oroszlános Udvarban és a Savoyai Teraszon lesznek. Kiemelt koncertélmények: a legendás Sebő együttes nagykoncertje, Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs duettkoncertje, a Téka Zenekar, a Zűrös Banda, a Parno Graszt, Szalóky Ági koncertje.  Az Állami Népi Együttes különleges divatbemutatóval egybekötött táncelőadással készül, és lesz újragondolt viselet is Hrivnák Tünde divattervező bemutatóján.

via Facebook

A gyermekeket több helyszínen is kézműves program várja, kipróbálhatják egyebek mellett a fonást, nemezelést, rongybabakészítést, külön Babajátszó várja a legkisebbeket az Újvilágkertben, az ősi formavilággal pedig a MintaKINCStár programja ismerteti meg a Budapesti Történeti Múzeum kertjében. Népi ügyességi sportjátékok és kreatív népi játszótér is lesz az Újvilágkertben. A Mesélő Mesterek programsorozaton olyan népművészekkel lesz beszélgetés, akik mind a 30 fesztiválon részt vettek.

Augusztus 20-án 15 órakor lesz a hagyományok szerint a kenyéráldás a Szent István szobornál, Fejes Csaba káplán mond áldást, Budavár polgármestere Nagy Gábor Tamás beszédet. A műsorban közreműködik: Szalóky Ági (ének), Szokolay Dongó Balázs, Havasréti Pál (zenészek)

A fesztivál hírei folyamatosan frissülnek ITT,  ill. a rendezvény Facebook-oldalán 

Hozzászólások