5 gyógytea – kifejezetten nőknek

Meghűlésre, gyulladásra, allergiára - nőgyógyászati betegségekre is

2014/09/11

 

5 gyógytea – kifejezetten nőknek

A növények gyógyító hatása közismert, melyet a mai modern orvostudomány is elismer. A gyógynövények egyik legkedveltebb felhasználási módja, amikor teát készítünk belőlük.  A megfázástól a légúti betegségekig, a nőgyógyászati jellegű panaszokig mindenre találunk gyógymódot a gyógyteák fogyasztásával. Fontos, hogy naponta legalább 3-5 deciliternyit fogyasszunk belőlük a hatás eléréséhez, vagy még többet és kúraszerűen. Most kiemeltünk néhány olyan gyógynövényt a sorból, amely kifejezetten női problémák megoldásához nyújt segítséget.

A levendula

Nyugtató hatása közismert. A kellemes illatú levendulát aromaterápia formájában is használják, nyugtatja az idegrendszert, sőt fejfájás csillapító hatású. Álmatlanság, idegesség és emésztési zavarok esetén is ajánljuk. Bizonyos mennyiségnél – három pohárnál többet viszont nem ajánlatos fogyasztani, mert a gyomor felületére irritáló hatású lehet.

fotó: www.news.kertvarazsmagazin.hu
fotó: www.news.kertvarazsmagazin.hu

 

A menta

Kiváló élénkítő, serkentő hatása van. Amikor egy kis plusz energiára van szükség a tanulás, vagy munka során, a kávénál sokkal egészségesebb úton juthatunk ehhez a hatáshoz. A menta tea íze és illata is hangulatjavító hatású. Ugyanakkor az anyagcserét is gyorsítja – ami kifejezetten női probléma – tehát a súlycsökkenésben is kiváló segítőtársunk.

fotó: www.icondivat.hu
fotó: www.icondivat.hu
A gyömbér

A világszerte ismert fűszer és gyógynövény vérhígító, fertőtlenítő hatású és a vérkeringést is serkenti. Gyulladás- és vérnyomás csökkentő, ideg nyugtató és ösztönzi a méregtelenítési folyamatokat is. Segít a nehéz ételek megemésztésekor és a menstruációs görcsöket is enyhíti.

A körömvirág

Kiváló gyógymód a jellegzetesen női betegség, a felfázás kezelésére. A húgyúti fertőzések kezelésére krém formájában is alkalmazzák, sőt a hüvelygomba kezelésére is kiválóan alkalmas. A krónikus főáradtság és a szénanátha ellenszere is.

fotó: www.jojofogyaselmenye.network.hu
fotó: www.jojofogyaselmenye.network.hu
A kamilla

Olyan nyilvánvalóan része a hétköznapjainknak a csodálatos kamilla, hogy már szinte közhely. Egyrészt mindenféle gyulladásos betegség alapvető ellenszere, de sebek, égési sérülések és más bőrproblémákra is hasznos. Segít az emésztési zavarok és a menstruációs görcsök oldásában is. Az irritábilis bélszindróma gyógyításában is rendkívül hatékony.

Minden kúra elkezdése előtt egyeztetni kell a háziorvossal, mert a gyógynövények és esetleg más, rendszeresen szedett gyógyszerek eyüttes hatása nem kívánt hatású lehet. (forrás: Bien)

 

Hozzászólások