50 éves a Star Trek

Minden idők egyik legnépszerűbb scifi franchise-a fél évszázadot ünnepel

2016/09/08

Az egyik legmeghatározóbb science fiction franchise kerek évfordulót ünnepel: ma 50 éve, hogy a Star Trek meghódította a világot. Meg a galaxist.

Valószínűleg Gene Roddenberry sem gondolta volna az elején, hogy az általa megalkotott világ milyen hatással lesz a science fiction alakulására. Pedig a Star Trek sorozat ma 50 éve megingathatatlanul népszerű. Az 1966. szeptember 8-án bemutatott első rész óta eltelt fél évszázad több generációnyi rajongót nevelt ki, akik mind a mai napig követik az eseményeket (és akkor még nem beszéltünk azokról a fanatikusokról, akik folyékonyan beszélik a klingon nyelvet).

Hat sorozat, 13 egész estés film, egy rajzfilmsorozat, megszámlálhatatlan könyv és videójáték: ezek alkotják a Star Trek kultuszt. Elismert színészei (Patrick Stewart, Leonard Nimoy, William Shatner, stb.), lenyűgöző képi világa és csavaros történetei rengeteg embert ihlettek megés az elképesztő mennyiségű fan-arton kívül a fanfictionnek is melegágya. Ráadásul a Star Trek lett a Ranked.com-on minden idők legnépszerűbb sci-fije a rajongók szavazatai alapján. Ez talán nagyobb elismerés, mint a 31 Emmy- és az 1 Oscar-díj.

Mi a magunk részéről kifejezetten reméljük, hogy az Űrszekerek tovább robognak még az égen, újabb és újabb filmeket és sorozatokat húzva maguk után. Azért előtte újra nézzük a DS9-et. Mert szeretjük.

De addig is: Live long and prosper!

Hozzászólások