8 fénykép, mellyel az összes internetezőt megtévesztették

Fotók, melyeknek jobb ha nem hiszel

2019/03/12

Az internetezők napi szinten több millió fotót töltenek fel a világhálóra, melyek között mindig akad egy-egy olyan „vírus” fénykép, ami az egész világot körbejárja.

A közösségi oldalakon az emberek lájkolják, megosztják és máris pillanatok alatt körbejárják a világot ezek a fotók. A nagy megosztáshullám során azonban csak nagyon kevesen veszik a fáradságot, hogy utánanézzenek a képek valódi eredetének, így a sokszor lenyűgöző vagy éppen megbotránkoztató fotók nem is annyira valódiak, mint gondolnánk. Így volt ez a most következő képek esetében is, melyek nagy részével már valószínűleg te is találkoztál valamilyen formában.

1. Ez történt az őserdőkkel 10 év alatt

esoerdo

A látványos fotókollázs az év elején tomboló „10 éves kihívás” apropóján látott napvilágot, egészen pontosan a Reddit közösségi oldalon, azzal a szöveggel, hogy „minden évben 115-145 ezer km² erdő tűnik el a Földön a fakitermelés következtében”. A fotó valóban látványosnak tűnik és a World Wide Fund for Nature logója még hitelesebbé teszi, ám ettől függetlenül nem egy előtte-utána képet láthatunk, hanem egy fotostockból megvásárolt és összevágott fotón, amin a malajziai trópusi dzsungel pusztulását ábrázolja.

esoerdo2

2. A srác, aki séfeket megszégyenítő módon keveri a rizst

rizs1

Gondolnád, hogy a fotósnak sikerült elkapnia azt a tökéletes pillanatot, amikor a főhős a lehető leglátványosabb módon keveri a rizst? Nem egészen. Ha jobban megnézzük, a rizs meglehetősen irreális, és ez nem is véletlen, hiszen ez pusztán csak egy „szobor”, amit egy tokiói boltban lehet megvásárolni, ahol hamis ételeket és italokat árulnak.

3. Graffiti, ami csak a vízben látható

graffiti1

A kép számos internetes oldalon utat tört magának, amit nem is csodálunk, hiszen valljuk be, valóban elképesztő látványt nyújt. Valójában azonban hamisítvány, vagy legalábbis egy kis Photoshoppot kapott az eredeti kép, a víz tükrén ugyanis soha nem lehetne ennyire tisztán látni a fejjel lefelé készített falfestményt. Ez a valóságban valahogy így néz ki:

graffiti2

4. A Metro-Goldwyn-Mayer logójának készítése

metro1

Legalábbis ezzel a címmel terjedt el az interneten a bal oldalt látható kép, amin valójában egyáltalán nem az MGM logójának készítését, hanem egy állatorvosi rendelőben vizsgált oroszlánt láthatunk. További jó hír, hogy a képen látható – akkor még betegeskedő – oroszlán mára makkegészséges.

5. Szilveszter Párizsban

parizs1

Ez a népszerű fotó szinte minden szilveszterkor bejárja a világot, pedig nem kell nagy tűzijáték-szakértőnek lennünk hozzá, hogy rájöjjünk, valami nem klappol az egyszerre fellőtt több száz tűzijáték körül. Nem is véletlenül, ez a kép is ugyanis csak egy ügyes Photoshop, a párizsi szilveszteri tűzijáték pedig valahogy így néz ki a valóságban:

parizs2

6. A kutya, aki 7 éve minden este az elhunyt gazdája sírján alszik

kutya1
Közel 60 ezer kedvelést és majdnem ugyanennyi megosztást kapott ez a sírkövön fekvő kutya, aki a leírás szerint 7 éve minden este a gazdája sírján alszik. A kép ez esetben valódi, pusztán a hozzá kapcsolt történet az, ami sántít, az állat és a sírkő tulajdonosa ugyanis semmilyen formában nem kapcsolódik egymáshoz, a kóbor kutyák egyszerűen szeretnek a hűvös márvány sírokon megpihenni, ahogy a most következő blöki is, aki ugyanezzel a történettel vált világhírűvé az interneten, szintén tévesen:

kutya2

7. ,,Egy tipikus nap Oroszországban”

orosz1

Ezzel a képpel gyakran találkozhatunk az interneten, de ami a legmeglepőbb, hogy a kép teljesen valódi, pontosabban nem tartalmaz Photoshoppot. A fotó valójában a csehországi Brno városban készült, a képen látható medve pedig tulajdonképpen egy jelmez, amit két Greenpeace aktivista öltött magára, hogy felhívja a figyelmet, az északi-sarkvidéken uralkodó féktelen olajkitermelés veszélyeire.

8. Óceánba szennyvizet engedő óceánjáró

ocean1

A közelmúltban jelent meg ez a kép a Facebookon, amin egy repülőgép fedélzetéről láthatjuk, amint egy óceánjáró közvetlenül a tengerbe üríti a szennyvizet. Amikor a kép túlságosan nagy felháborodást kezdett kelteni, Uruguay környezetvédelmi minisztere, Alejandro Nario közbeavatkozott, aki a Twitter fiókján megerősítette, hogy a képen csak az látható, ahogy az óceánjáró hajó beindítja a hajócsavarjait, melynek következtében felkavarodik a tenger alján található iszap és homok.

forrás

Hozzászólások