A 9 legveszélyesebb sport

2014/07/28

Mindenki számára világos, hogy a sport az emberi élet fontos és hasznos része. Van, aki a felesleges kilóktól szabadul meg vele, mások élvezetből űzik, megint mások pedig az izgalmat és az adrenalin löketet keresik benne. Te is azok közé tartozol, akiknek a napjai nyugodtan telnek az irodában, és szeretnének valami sportot, ami felpezsdíti őket? Nos, olvasd el, melyek a világ legveszélyesebb, és adrenalin szempontjából legdúsabb sportjai! Ki tudja, talán valamelyikhez te is kedvet kapsz.

Petruska Szonja
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértője

9. Labdarúgás

foci

Mind közül a legveszélyesebbhez nem is kell messzire menni, hisz kis hazánkban is népszerű. Noha sokan nem gondolnák, a labdarúgás nagyon veszélyes sport is tud lenni.

Törések zúzódások, súlyos esések, és kisebb sérülések a labdarúgó életének megszokott velejárói. Halálesetekről is hallhattunk többször, melyek a pályán történtek. Legalább egy olyan esetről is tudunk, ahol egy villám a csapat mind a 11 játékosát agyoncsapta.

Ahhoz, hogy a futball valódi veszélyességéről képet kaphassunk, érdemes mérlegelni a következőket: Ebben a sportban háromszor akkora a sérülés esélye, mint a contact harcművészeteket gyakorlók körében. Tehát kétszer is gondold meg, mielőtt a leselkedő veszélyekre való tekintettel megtiltod a gyermekednek, hogy karatézni járjon.

8. Golf

golf

Lehet, hogy nem hiszel a szemednek, amikor a veszélyes sportok listáján a golfot olvasod, de a labdarúgáshoz hasonlóan, ebben a sportban is nagyon komoly veszélyt jelentenek a villámok. Tudomásunk szerint több mint 4000 ember halt meg a golfpályákon villámcsapás következtében. A gyönyörű zöld mezők fedezék nélkül csak úgy vonzzák a viharokat. A villámcsapásban meghaltak majdnem öt százalékát golf közben érte a halál. Ne nevess hát a golfpályán araszoló idős embereken, mert a világ egyik legveszélyesebb sportjának terepén teszik ezt.

7. Pom-pomos lányok

pompomlany

Mindenki, aki látott már valamilyen csapatmérkőzést, az látott már pom-pomos lányokat is. Ők azok, akik a játékszünetekben néha több izgalomról gondoskodnak, mint maga a mérkőzés, nem utolsósorban hiányos öltözetük miatt. De ne gondold, hogy könnyű feladat az övék. Igen veszélyes sportról van szó.

A lányok bonyolult koreográfiák alapján mozognak, melyek folyamán a törések és egyéb sérülések komoly veszélyt jelentenek. Gerinctörés, és egyéb komoly sérülés is fordult már elő. Igazából nagyobb annak a kockázata, hogy a lányok a pálya mellett megsérülnek, mint annak, hogy a játékosokkal a pályán történik valami.

Soha ne mondd tehát egy pom-pomos lánynak, hogy amit csinál, az nem igazi sport. Valószínűleg sokkal veszélyesebb, mint bármi, amit te egész életedben végeztél.

6. Motorversenyzés

motor

A szüleid fején találták a szöget, amikor leszögezték, hogy márpedig nem kapsz motort, mert veszélyes. A motorversenyzés a világ egyik legveszélyesebb sportja. Mivel nem egy biztonságos autóülésben kell ülni, a komoly sérülések veszélye sokkal nagyobb.

Van versenypálya, ahol már több mint kétszáz ember halt meg. A motorversenyzés tehát valódi sport azoknak, akik szeretik a komoly vasakat és a sebességet. Csak arra vigyázz, hogy ne csavarodj fel egy fára óránként 200 kilométeres sebességgel.

5. Horgászás

horgaszat

A horgászás egyike azon sportoknak, melyek a legtöbb halálos áldozatot követelik. Az erős hullámzás és a figyelmetlenség már sok emberéletet követelt. Noha ez a sport elég unalmasnak tűnhet, ha az ember maga űzi, nem panaszkodhat adrenalin hiányra. Ha nem tartozol a harcos állatvédők közé, és nem sajnálod a szabadidődet vízen tölteni, akkor könnyen lehet, hogy ezt a sportot neked találták ki. De ajánlott nem vízbe esni, mert akár egy cápa is lehet ott lent, aki esetleg zokon veszi, hogy el kívánjuk halászni előle a vacsoráját.

4. Szörfözés

szorf

A szörfözés nagyon veszélyes, főleg magas hullámoknál. Előfordulhat, hogy egy nagy hullám kap el egy óvatlan pillanatban, és a sziklák közé lök, vagy elmerülhetsz a vízben is.

A szörfösök ezen kívül ki vannak téve a cápák támadásainak, akik a mélyből fókának nézhetik őket, ami a kedvenc csemegéjük.

3. Bikafuttatás

bika

Ha valaha is valami őrültséghez támadna kedved, utazz el a spanyolországi Pamplonába, ahol minden évben megrendezik a híres bikafuttatást. A bikákat először felhergelik, majd kihajtják őket az utcákra, ahol az emberek futnak előttük. Nincs rá szükség, hogy kihangsúlyozzuk, hogy a sérülés veszélye rendkívül magas.

Már többen meghaltak a vad bikáktól felöklelve, és agyontaposva.

2. Sziklamászás

sziklamaszas

A sziklamászás egy izgalmas sportág, melyben a versenyzők egy magas hegycsúcsot igyekeznek megmászni a lehető leggyorsabban. A cél: nem leesni, és élve feljutni a csúcsra.

A magas hegyekben számtalan veszélyforrás vár: fagyos időjárás, sziklarepedések, földcsuszamlások, és hóviharok.

Ha a felkészülés nem volt tökéletes, és nincs elég tapasztalat, igen nagy a sérülés, vagy akár a halálos balesetek kockázata. Ha szereted a veszélyes helyzeteket, erőnléted megfelelő, és szereted elkápráztatni a barátaidat a hőstetteiddel, ez a te sportod.

1. Bázisugrás

bazisugras

Elértünk a listánkon szereplő legveszélyesebb sporthoz. A bázisugrás extrém sport, sokkal veszélyesebb, mint a normális ejtőernyőzés. Az ugrók épületekről, antennaoszlopokról, magas sziklákról vetik le magukat, és sokkal kevesebb idejük van kinyitni az ernyőjüket, mint a normális ejtőernyős ugrásnál, mivel sokkal közelebbről zuhannak a föld felé.

Ez a sport nem az eredményekről, vagy időmérésről szól. Az nyer, aki nem hal meg.

A legtöbb országban be is van tiltva, emiatt gyakran fizetnek magas bírságokat, akik így töltik a szabadidejüket. Ha már semmitől sem félsz, hiányzik az adrenalin löket, meg néhány kereked, neked is köztük a helyed.
De ügyelj rá, hogy a lehető legmesszemenőbb kiképzésre tegyél szert, mert ha hiba csúszik egy ugrásba, nehéz lesz bárkit meggyőzni arról, hogy nem öngyilkosság történt.

Hozzászólások