A berki igazi arcát csak kevesen ismerik

A 10 eves autista kisfiu megtalalta a szivehez vezeto utat

2014/09/10

Az Édes Életből sokaknak ismerős lehet Milán, aki Berki Krisztián egyik legjobb barátja lett. Az RC News a 10 éves autista kisfiú édesanyjával készített interjút, amiből megismerhetjük a berki igazi arcát.

Mióta tart Milán és Krisztián barátsága? Hogyan találkoztak először?

„A legelső alkalommal akkor találkoztak, amikor Krisztián megrendelte a Kékestetőre a zászlót. Februárban vagy márciusban volt, a túrája során, amikor Egerben járt. Teljesen véletlenül találkoztak. Az élet írta az ő történetüket, ami egyedi és különleges. Valahol egyszer nekik találkozniuk kellett, és ez meg is történt, pedig annyi mindennek kellett ehhez egybeesnie.

Első találkozásukkor 20 percig ültek és beszélgettek az Édes Élet forgatása után adáson kívül és kamerák nélkül. Nem volt semmi megszervezve. Innen indult a kapcsolatuk…”

Ön hogyan látja fia és Krisztián kapcsolatát?

„Krisztiánnak egy teljesen különleges helye van Milán szívében. Anyaként így tudom megfogalmazni a legegyszerűbben azt, ami köztük van.  Milán nagyon szereti, és tiszteli Krisztiánt.”

Berki Krisztián azt mondta, számára is fontos, hogy ők ténylegesen ismerjék egymást. Ön mit gondol erről?

„Akkora szíve van Krisztiánnak… Mondtam neki egyszer négyszemközt: Ha tudnák az emberek, hogy milyen vajszíve van, és milyen jó ember, annyi lenne az imidzsének. De ettől nem kell tartania, mert úgysem hiszi el senki – nevetve idézte fel Milán anyukája ezt a beszélgetést, majd tovább folytatta véleményét a berkiről. Rá tud hangolódni Milánra. Eléggé zaklatott a mi életünk, de ő mégis rá tud hangolódni.”

Milyen volt a közös program a szurikátákkal?

„Csodálatos volt. Milán nagyon várta, neki meglepetés volt az, hogy Krisztián is ott lesz. Szeretett volna egy családi napot, ami különleges, és amiben van foci is. Örök élmény marad számára ez a nap, de neki Krisztián volt a legnagyobb ajándék – teljesen egymásra figyeltek.

10660604_10204529125689653_2070613070_n

A gyerek arcát figyeltem, amikor megérkezett a jelmezbe öltözött Krisztián. Én tudtam, hogy jönni fog, de nem tudtam milyen formában, senki nem tudott a csalásból semmit pontosan. Amikor kinyílt az ajtó, és meglátta a hatalmas szurikátát, Milán agya csak cikázott. Még nem látott ilyen állatot soha, de amikor Krisztián először megszólalt elváltoztatott hangon, ő egyből felismerte: Te a berki vagy! Ekkor Krisztián megkérdezte tőle, hogy de mégis hogyan ismertél fel? Milán ezt válaszolta: Mert a barátom vagy, és a barátok mindig megismerik egymást.”

Milyen gyakran szoktak találkozni és beszélni egymással?

Krisztián elég elfoglalt. Személyesen legutóbb Milán születésnapján találkoztak, áprilisban. Sokkal ritkábban hallhatja Krisztián hangját, mint szeretné, ezt szóvá is tette, de már Édes Élet fan lett a család, mert a fiam abból töltekezik.

Ma is beszéltek telefonon. Reggel hívott engem, de Milán tudta, hogy ő keres, ezért elkérte a telefont. Azzal az ajándékkal ébredhetett, amit Krisztiántól kapott. Pénteken fognak legközelebb beszélni a foci kupa sorozat kapcsán. Van egyen csuklópántjuk, amit viselni fog Milán, így lélekben együtt lesznek, és gondolnak majd egymásra. A hangjából pedig erőt tud meríteni. Az édesanya elcsukló hangon, könnyeivel küszködve hozzátette: „Az a legfontosabb, hogy a lelki egészsége rendben legyen. Ezt Krisztiántól kaphatja meg, mert ő a legjobb és egyetlen barátja, betegsége miatt.

10705317_10204529125329644_886253338_n

A gyermekemen érzem, Krisztián szemében pedig látom, hogy mennyire valós az, ami köztük van. Milánt nem lehet becsapni. Őszinte, nyílt, és egyenes, amit nem mindig tolerálnak az emberek, de ez a betegségéből fakad. Viszont kettejük kisugárzásában látszik, hogy különleges kapocs van köztük. Milán számít Krisztiánra. Ezt kérdeztem tőle egyszer: Ebből a berkis történetből mi a legfontosabb neked Milán? Amire azt válaszolta, hogy a Krisztián. Ő nem tud manipulálni, nem tud fondorlatos sem lenni. Amit válaszol, azt szívből mondja mindig.”

Nemrég Krisztián megkérdezte tőle, hogy elvegye-e Pamelát. A 10 éves gyerek válaszán még anyukája is elképedt, hiszen olyan mély gondolatokat és érzelmeket fogalmazott meg.

„Milán Krisztián szívére tette a kezét, majd azt mondta: Ezt neked itt kell érezned. Ezután a fejére tette a kezét és azt mondta: Itt át kell gondolnod. Végül pedig a szájára, és csak annyit fűzött hozzá: De ne itt mondd el!”

Apró szálakkal egyre szorosabbra fűződik kapcsolatuk, és egyre tartósabbá válik. Pamela egyszer azt mondta, ők ketten olyanok, mintha testvérek lennének.

Nem tudom, hova fut majd ki ez az egész, vagy mi lesz évekkel később, az biztos, hogy most nagyon fontosak egymásnak. Nagyon szeretjük Krisztiánt!”

10704769_10204529125409646_1518619030_n

Hozzászólások