A beteg fiú édesanyja visszavágott a szánalmas trolloknak

2016/02/08

Egy 4 éves kisfiút torz fejformája miatt rengeteg támadás ért. Internet mémként terjesztették a fotóját és ezrek nevettek rajta. Vajon véletlen, vagy valóban ennyire gonoszak az emberek?

Alice Ann Meyer, egy texasi anyuka, aki blogot vezet beteg kisfiáról, folyamatosan dokumentálja megpróbáltatásait. Jameson súlyos genetikai rendellenesség áldozata. A koponya deformációját okozó Pfeiffer-szindróma sokszor a kéz és láb csontjainak meghökkentő torzulásához is vezethet. Egy átlagos hétköznap is nagy küzdelmekkel jár a betegséggel sújtott gyerek számára, de a családnak is óriási kihívás élhetővé tenni fiuk helyzetét. Mindemellett problémát jelent a társas kapcsolatok teljes hiánya, ugyanis a többi gyerek nem szívesen barátkozik vele, gyakran kinevetik, mutogatnak rá.

A közösségi média is nagy teret biztosít a negatív diszkriminációnak, és a gúnyolódás-csúfolódás egészen új típusai jelentek meg. Korunk egyik legfeltűnőbb internetes jelensége a mémekkel való viccelődés. Mémmé válhat egy szólás, pletyka, megnyilvánulás, de sok esetben olyan képek is, amiken valós személyek szerepelnek. Viszonylag ritka, hogy valakit csupán a külsőségek miatt figurázzanak ki. Általában egy furcsa reakció, mimika, vagy röhejes helyzet ábrázolása kell egy igazán ütős fricska elterjedéséhez. Arra viszont nem gondolnak a mém készítők, hogy előfordulhatnak tévedések, és könnyen lehet, hogy szomorú sorsok bújhatnak meg egy-egy humorosnak szánt karakter mögött.

Pfeiffer-szindroma
Fotó: www.jamesonsjourney.com

Jameson édesanyja sem sejtette, hogy baj lehet abból, ha kisfiáról posztol saját blogjára. Eredetileg azért hozta létre az oldalt, hogy bemutassa, miként lehet Pfeiffer-szindrómával élni. Egyik írásához fotót is közölt gyermekéről, ami egy évvel később nem várt figyelmet kapott. Valaki mulatságosnak találta és megalkotta belőle a „mopsz gyerek” mémet. Alice-hez csak akkor jutott el a szörnyű tréfa, mikor már több mint 3000-en megosztották Facebookon.

Ezt üzente a trolloknak:

„Ő az én fiam, Jameson! Elloptátok a fotóját! Mondjatok, amit akartok, kommenteljetek szabadon, de nem használhatjátok fel arra, hogy degradáljátok a gyermekem! Ő nagyon is valós személy, aki Pfeiffer-szindrómával született. Üzenem mindenkinek, aki viccet csinált belőle: Ő a ti gyereketek is lehetne! Hallgassatok a szívetekre és fogadjátok el ilyennek. Reménykedem és imádkozom, hogy ezek ismeretében talán így lesz.”

Arra kérte az internetezőket, hogy ha találkoznak a mémmel, azonnal értesítsék. Célja, hogy ebből a szörnyűségből pozitív történetet varázsoljon. Fel szeretné hívni a figyelmet arra, hogy milyen sok bántást szenvednek el a Pfeiffer-szindrómás gyerekek.

Hozzászólások