A Bitcoin bányászat fortélyai: beszélgetés Berkivel

Mindent a Bitcoinról!

2018/01/22

Az internet két legkeresettebb szava az elmúlt 3 hónapban: a bitcoin és a bányászat. Hogy miről is van szó? Elmagyarázzuk egyszerűen. 

Na ne várjatok csodákat, hiszen tény és való, sok olyan részlet van, amit csak képzett programozók látnak át, a dolog esszenciáját azonban bárki megértheti, aki egy icipicit megerőlteti az agyát vagy ellátogat a “Hogyan kezdjem el a bitcoin bányászatot?” című előadásra, melyre február 3.-án kerül sor. A beszélgetés a bitcoin tanácsadója és Berki Krisztián között fog zajlani egy ingyenes előadás keretében. Itt egyszerű kérdésekkel és válaszokkal találkozhatsz, illetve gyakorlatban is megmutatják az egészet.
Időpont: 2018. február 3. szombat 11 óra
Helyszín: Aquaworld Resort Budapest 

26910563_1640165259362341_6847269784957729039_o

DE MI IS AZ A BITCOIN?

A Bitcoin nagy kezdőbetűvel egy online rendszert jelöl, a bitcoin kis kezdőbetűvel pedig egy új valutát, ami a rendszeren mozgatható.

Az egész a 2008-as válság után kezdődött: valaki úgy gondolta, hogy képes tervezni egy olyan rendszert, ami jobban kiszolgálja a világ pénzigényét, mint a ma ismert megoldások. Sorra vette az összes hibát, kockázatot a világ pénzügyeiben, és a saját elképzelésén belül mindegyikre adott egy jó megoldást. 

A Bitcoin semmilyen központi irányítással sem rendelkezik. Nincs sem egy cég, sem egy állam, sem egy civil szervezet, ami az egészet irányítaná. Bárki részesévé válhat a bitcoin rendszerének. Ehhez csak egy erős számítógépre van szükséged, aminek van internetkapcsolata, és el tudsz indítani rajta egy programot.

bitcoin

Ezzel sok millió ember mellett te is a rendszer apró “hangyájává” válsz, akik kiszolgálják a működését. Hogy mit is csinálsz pontosan? Számodra teljesen ismeretlen emberek, cégek közötti pénzmozgást teszel lehetővé. Minden kis hangya gépe egész nap számításokat végez, egy bonyolult matek műveletet hajt végre sok milliószor minden másodpercben.

Ha Juli vesz egy autót Sanyitól Debrecenben, akkor Péter gépe Mexikóban vagy András gépe Kínában fogja ezt a tranzakció hitelesíteni. Jóváhagyja a vásárlás létrejöttét, rögzíti a feleket és a pontos időpontot. Ugyanúgy, ahogy a kisbolt könyvelésébe bekerül, hogy eladtunk egy csomag zsepit, a bitcoin rendszerében is van egy úgynevezett főkönyv, amit a hangyák gépei írnak folyamatosan.

De mégis miért lennél hangya?

Azért, mert a rendszer bitcoinnal jutalmazza a hangyák munkáját. Ezért éri meg kiszolgálni a rendszert a saját számítógépeddel, ami áramot fogyaszt, zúg és karban is kell tartani. Ha jóváhagysz egy vásárlást, akkor kapsz némi bitcoint – vagyis pénzt. Az egész zseniális. Nincs korlátlan mennyiség bitcoinból, ennek a pénznek a darabszáma véges. Huszonegymillió létezik összesen. Ha a hangyák ezt mind kitermelték, akkor onnantól kezdve már csak a meglévő bitcoinok cserélnek majd gazdát a világban. Ez azért fontos, mert így elkerüljük az inflációt. 

forrás

 

Hozzászólások