A BMW bemutatta a motorozás jövőjét

A futurisztikus csodajárgánnyal a balesetek teljesen eltűnhetnének

2016/10/13

A motorozás sokak fejében összefügg a balesetekkel. A BMW új konceptmotorja azonban lehetővé tenné a legbiztonságosabb utazást is, ráadásul sisak nélkül!

Tegye fel a kezét az, akit már többen és többször is próbáltak lebeszélni a motorokról, mert veszélyes és rengeteg a baleset! Nos, nekik kifejezetten jó hírrel szolgálhatunk. A BMW új terve ugyanis olyan élménnyé varázsolhatná a motorozás amúgy sem unalmas pillanatai, ami teljesen balesetbiztos. Sőt, ami még nagyobb öröm, többé sisakot sem kéne viselnünk!

Az első ránézésre a jövő század járművének tűnő motor legfontosabb tulajdonsága az, hogy a gyártó Motorrad szerint lehetetlen lesz vele felborulni. A BMW a “jövő aktív segélynyújtó rendszereként” emlegeti, és automatikusan egyensúlyba hozza a gépet, ha szükségesnek érzi. A terv az, hogy a kezdőknek segítséget nyújtsanak, és megakadályozzák a túlzott bedőléseket, de a profik még mindig felszánthassák az aszfaltot a térdvédőikkel. Persze ez még nem zárja ki, hogy a motoros leessen a vasparipáról, és könnyben úszó szemekkel nézze, ahogy a motor tovaszáguld a naplementébe. Többet ugyan nem árultak el róla, de gyanítható, hogy a Segwayeknél már megismert giroszkóp-technológia tartaná két keréken a motort. És ha már a kerekeknél tartunk, a gumik speciális futófelülettel lesznek ellátva, és a motorozás ugyanolyan kényelmes lenne minden útburkolaton, ugyanúgy fog tapadni száraz és nedves aszfalton is.

002
Fotó: ©BMW

A fő kérdés mégis az, hogy valóban meg tudja-e tartani a motor azt a szabadságérzetet, amit az ember két keréken száguldva érez. Sokaknak mindenképpen zavaró lehet, hogy nem teljesen ők irányítanak, a technológia megfosztja őket attól, ami a motorozás egyik legfontosabb alappillére. Tény, hogy nem lesz rossz dolog megszabadulni a sisaktól (bár talán elhamarkodott döntés lenne egyetlen szemüvegre cserélni), és azok, akik szeretnek motorozás közben a tájra figyelni, kifejezetten jól járnak. Mégis, ha ez hirtelen sztenderddé válna, nekünk nagyon idegen lenne, hiába imádjuk a csúcstechnológiát.

Bár ha jobban belegondolunk, ha feketére festjük, és teszünk rá néhány neoncsíkot, legalább játszhatunk Tronosat.

Hozzászólások