A csütörtöki időjárás tartogat még esőt nekünk

Szükség lesz az esernyőre

2015/05/07

A szerdán érkező hidegfront a csütörtöki időjárásra is hatással lesz. Többfelé záporok és zivatarok alakulnak ki, néhol nem kizárt a jégeső sem.

Éjszaka a zivatarok lecsengenek, a viharos széllökések fokozatosan megszűnnek, és a Kisalföld irányából felszakadozik a felhőzet. Hajnalban, kora reggel már csak Dunától keletre várható eső, zápor. Csütörtökön napközben a Dunántúlon és Duna-Tisza közének nyugati részén jobbára napos idő lesz gomolyfelhőkkel, az ország keleti részén is szakadozik a felhőzet, de emellett itt erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható és helyi záporok továbbra is kialakulhatnak – főleg az Eger-Békéscsaba vonal mentén, ahol gyengébb lesz a szél. Az ország nagy részén napközben még gyakran élénk, időnként erős lökésekkel kísért északi, északnyugati szél várható.  

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11, 16 fok között alakul, a Tiszántúlon lesz enyhébb az éjszaka.
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 23 fok körül valószínű.

iStock_000046275014_Medium

Az időjárási helyzet Európában

Újabb idei európai hőmérsékleti rekord dőlt meg: Szardínia déli részéről tegnap 38 fokot jelentettek, de a sirokkó nevű forró szél Szicília szigetének egyes részein is 35, 36 fokig emelte a hőmérsékletet. A Dél- és Közép-Európában tapasztalható szokatlan meleg okozója továbbra is Brit-szigetek és a Norvég-tenger felett örvénylő nagyméretű ciklon, amelynek keleti oldalán egyenesen a Szahara térségéből érkezik a poros, száraz levegő, ami a magasabb hegységeken átbukva a főnhatás következtében Ausztria egyes részeire is kánikulát hozott, Bosznia-Hercegovinában pedig 32, 33 fokos maximumokat. Az erőteljes déli áramlás még Skandinávia északi részeire is eljutott, bár a nagyrészt borult ég ellenére is a korábbi napokhoz képest legalább 5, 8 fokot enyhült az idő.

Ez a hidegfront az éjszaka folyamán Magyarországon is átvonul. Átmeneti zivatarokra, csütörtökön a keleti országrészben is 5, 7 fokos lehűlésre számíthatunk.
    
   

Hozzászólások