A felhők mögül kisüt a Nap

Délután esőre is számíthatunk

2015/08/24

Hétfőn túlnyomóan napos idő lesz fátyol- és gomolyfelhőkkel, majd késő délutántól nyugaton erőteljesebbé válik a felhőképződés, és estétől az Alpok felől a Nyugat-Dunántúlra záporok is besodródhatnak.

Hétfő hajnalra főleg a Dunától keletre többfelé párássá válik a levegő, foltokban köd is képződik. A Nap kisüt, de a déli, délkeleti szél napközben időnként megélénkül, a Kisalföldön meg is erősödik, Sopron környékén hétfőn viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 8, 13 fok között, északnyugaton 15 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 26, 30 fok között valószínű.

felhosnapos

Skandinávia felett anticiklon helyezkedik el, amely dél felé egészen a Balkánig terjeszkedik. A rájuk jellemző derült, száraz időjárás csak Európa északi részén figyelhető meg. A magasnyomás déli peremén a magasban hidegcsepp található, amely miatt errefelé sok a felhő, helyenként eső, záporeső esik.

Közép- és Délkelet-Európában a csúcshőmérséklet csak 20 fok körül alakul, míg északabbra 23, 28 fokot mérnek. Kontinensünk nyugati felén egy hosszan elnyúló frontrendszer hullámzik, amely Spitzbergáktól a Brit-szigeteken át Spanyolországig, északon jórészt az óceán felett, délen a partvidéken húzódik.

E mentén változékonyabb, felhős, helyenként csapadékos az idő. Közvetlenül a front előtt 30 fok fölé is felmelegszik a levegő, mögötte többnyire 20 fok alatt marad a maximum-hőmérséklet. Ez a frontálzóna közeledik hozzánk, de hétfő estig még nem éri el a Kárpát-medencét. Előtte egyre melegebb és szárazabb légtömeg érkezik fölénk, hétfőn már a napsütés lesz túlsúlyban.

Hozzászólások