A film, amit a legjobban várunk

Az 'Arrival' az elmúlt évek legígéretesebb sci-fije

2016/08/18

Az idei évben nem egy ígéretesnek tűnő film került elénk. Volt, amiben csalódtunk, és volt, amit imádtunk. Az Arrival mind közül a legütősebbnek tűnik!

Manapság a legtöbb sci-fi film nem nagyon szól másról, csak látványos jelenetekről és grandiózus csatákról. Persze ezek is szerves részét képzik a műfajnak, nem is ezzel van a baj. A probléma inkább az, hogy mást nem tudnak hozzátenni. Remek példa erre a Jupiter felemelkedése, ami lenyűgöző képi világa és bizalomgerjesztő szereposztása mellé egy annyira gyenge sztorit hozott, hogy annál bármelyik négy éves gyerek ötletesebbet rak össze legózás közben.

Pedig a sci-fi pont olyan műfaj, ami szinte végtelen szabadságot ad a forgatókönyvíróknak és a rendezőknek. Mégis, a legtöbb film mondhatni ötlettelen és egysíkú. A csúnya, gonosz idegenek megtámadnak minket, mi pedig hősiesen szét rúgjuk a seggüket. Néhány nagyobb robbantás, félrészeg standupokba illő poén és az elmaradhatatlan romantikus szál után jön is a The End felirat és a stáblista. Az ember morog, hogy már megint feleslegesen dobott ki egy valag pénzt, és otthon sírva ölelgeti a Végjáték, a Dűne és az Alapítvány sorozat köteteit, mert a könyvekben legalább megbízhat (bár tény, hogy azokban is vannak olyan sekélyes történetek, hogy csak fogjuk a fejünket). 

Aztán néha jön egy-egy trailer, ami a legkiégettebb kockafejek érdeklődését is feltámasztja. A Csillagok Között első előzetesére kaptuk fel utoljára annyira a fejünket, mint most az Arrivalra. Mindössze 2 perc 25 másodperc alatt képesek voltak az egekbe tolni a feszültséget anélkül, hogy egyetlen fegyvert is láttunk volna elsülni. Ráadásul végre láthatjuk az egyik legnagyobb akadályt, ami két idegen faj első találkozásakor okvetlenül felmerül: hogy a fenébe kommunikáljunk egymással?

Hogy mi lesz a film végkifejlete, azt nem tudjuk. A trailer semmivel sem árul el többet, mint amennyi feltétlenül szükséges – de az épp elég hozzá, hogy már most moziba akarjunk menni.

Hozzászólások