A fiúk 5 éves korukra lemaradnak a lányoktól

A dolog súlyos problémákat is eredményezhet

2016/07/18

Egy új kutatás kimutatta, hogy mire elérik az iskolás kort, a fiúk sok készségükben lemaradhatnak a lányokhoz képest, ami komoly problémákhoz vezethet.

A Save the Children jelentése szerint az elmúlt évtizedben közel egymillió fiúnál az elmaradás jelei mutatkoztak Angliában, leginkább a nyelvi és kommunikációs készségek terén, mire elkezdtek az iskolát, azaz öt éves korukban. Összességében a fiúk 25% küzd nehézségekkel, mikor követni próbálja az egyszerű utasításokat, vagy teljes mondatokat fogalmazva próbál beszélni. A korosztályukba tartozó lányoknál ez az arány mindössze 14%.

A kutatás során megfigyelték, hogy a lányok az ország minden területén túlteljesítenek a fiúkhoz képest. Bizonyos régiókban a nemek között még szignifikánsabb az eltérés: a fiúk az iskolakezdésre 17,3% ponttal lemaradnak a lányok mögött kommunikációs készségeik fejlettségében. Richmondban, délnyugat Londonban a különbség viszont lecsökken mindössze 5,4 százalékpontra.

A gyermekjóléti szervezet arra figyelmeztet, hogy ha nem teszünk lépéseket a fiatalkori, jó minőségű oktatás elősegítésére, a lemaradt fiúk száma közel egymillióval gyarapodhat a következő 10 évben. A tanulmány szerint a nemek közötti különbség jól dokumentálható.

“Az eredmények alig változtak az öt éves korosztálynál az elmúlt évtizedben, annak ellenére, hogy az összesített eredmények nagy mértékű javulást értek el. Közel egymillió öt éves küzd nehézségekkel, mikor el kell magyarázniuk, mit gondolnak, hogyan érzik magukat, és miközben a körülöttük lévő felnőttekkel és gyermekekkel érintkeznek.”

A kutatást végző szervezet arra kéri a kormányt, hogy segítse a jól képzett munkaerőt, és biztosítson már a korai években is szakértő tanárokat minden óvodába.

A probléma persze nem csak Angliára vagy az Egyesült Királyságra jellemző, jól megfigyelhető hazánkban és a többi országban is. Az oktatást ellenőrző szervezeteknek tehát kiemelt figyelmet kellene fordítania rá, hogy a gyermekek felzárkóztatása és megfelelő taníttatása már idejekorán megkezdődhessen.

Hozzászólások