A fogamzásgátló véget vet a kapcsolatnak

Így lesz belőled házisárkány

2015/04/20

Nők milliói szedik nap-nap után a fogamzásgátlót, a nem kívánt terhesség elkerülése végett. Azonban orvosi berkekben évek óta megy a harc, folyamatosan derülnek ki pro- és kontra álláspontok, kutatások, amelyek arra próbálnak rámutatni, hogy a fogamzásgátló szedése során milyen mellékhatásokkal kell számolniuk a nőknek.

Annak ellenére, hogy tisztában vannak a nők a kockázatokkal és mellékhatásokkal, mégis szedik a fogamzásgátlót, mert még mindig ezt találják a legjobb és legkényelmesebb megoldásnak, hogy ne essenek teherbe. A legáltalánosabb tünetek a hangulatváltozás, hányinger, fejfájás, de nem ritka a komolyabb szövődmény sem, mint a vérrögképződés és az emlőrák.

fogamzásgátló3

Egy Kaliforniában végzett legfrissebb kutatás szerint most itt egy újabb tényező, amivel nem árt számolniuk azoknak a nőknek, akik fogamzásgátlót szednek. A tudósok arra jutottak, hogy a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta hatással van az agy két kulcsfontosságú régiójára is, amelynek működése ezáltal rosszabbodik.

Ha gyakran vannak hangulatingadozásaid, ideje gyanút fogni!

Nos, nem árt tudnod, hogy milyen hatásokkal lehet a kapcsolatodra a gyógyszer, hiszen ezek a változások bizony nemcsak rád, hanem környezetedre is kihatnak.

A kutatók arra jutottak, hogy a fogamzásgátló hatással van az orbitofrontális kéreg, valamint az cinguláris kéreg működésére. Ez eddig nem sokat mond, igaz? Hogy kristálytisztán értsd, miről is van szó, íme a magyarázat! Az orbitofrontális kéreg az érzelmekért felelős agyközpont, ami tulajdonképpen az amigdala alapvető érzelemvilágát – úgy mint félelem és veszély – árnyalja, a reakciókat finomítja. Vagyis lehetővég teszi, hogy már érzelmek produkálására is képesek legyünk, bűntudat, meghatottság, empátia, stb. Ehhez viszont kifejlett orbitofrontális kéreggel kell rendelkeznünk. A cinguláris kéreg pedig nemes egyszerűséggel szerepet játszik az anyagcsere-folyamatok, a táplálkozás és testtömeg szabályozásában.

fogamzasgatlo

Íme tehát két agyi terület, amik női voltunkból adódóan igen fontosak számunkra. Ha azonban a fogamzásgátló csökkenti ezek aktivitását, előfordulhatnak gyakori hangulatváltozások, sőt, a depresszió és szorongás is nagyobb eséllyel keríti hatalmába a nőket. Ez már csak azért is rossz hír, mert a nők eleve hajlamosabbak depresszióra, mint a férfiak.

Dr. Petersen, a kutatás vezetője elmondta, hogy ezek még csak az első lépések ebben a tanulmányban, de az biztos, hogy az eddig is megoszló orvosi vélemények közötti különbséget ez az eredmény csak tovább mélyíti. A jelenlegi adatok egyébként 46 ezer nő bevonásával lettek kimutatva, és az is igaz, hogy korábbi vizsgálatok alapján a nők, akik a gyógyszert szedik, kisebb valószínűség szerint halnak meg rákban, stroke-ban, vagy szívbetegségben. Az említett emlőrákos megbetegedések valószínűsége még nem egészen tisztázott.

Az biztos, hogy azok körében, akik fogamzásgátlót szednek további kockázati tényező lehet a helytelen életmód, a dohányzás, a cukorbetegség, a túlsúly, a családban előforduló korábbi trombózis, valamint a magas vérnyomás és koleszterinszint.

Mielőtt eldöntenéd, hogy melyik fogamzásgátlási módszert választanád, feltétlenül konzultálj nőgyógyászoddal!

Ha a párkapcsolatod a tét, akkor nem árt, ha tudod, mivel mentheted meg, és mivel taszíthatod végtelen távolságba kedvesedet magadtól. Az, hogy a hangulatod ingadozó, betudható a hormonoknak is, és ezt általában a férfiak is tudják. A legfontosabb, hogy te magad is tisztában légy vele és uralkodj magadon. De mi van akkor, ha végleg eltávolodtatok egymástól? Kattints!

szakítás5

Hozzászólások