A fotós szakma embertelen oldala

Egy jól sikerült fotó megér egy emberéletet?

2016/09/01

A fotós szakma egyáltalán nem egyszerű. Nem a tevékenység nehéz. A lelki oldala nyomhat súlyos bélyeget egy ember életére a pályafutása során.

Egy újságíró vagy egy fotós élete korántsem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolnák. A hírek, képek nem csak megjelennek az interneten és abból készítenek valami számukra megfelelőt. Sokszor előfordul ilyen is, de nem ez az általános. A fotósoknál pedig a legritkább. Egy fotóművész ott kell legyen a helyszínen, át kell élje az adott pillanatot, hogy jó képek szülessenek. Ezek a felvételek nem mindig szépek és kellemesek. A cikkben megjelenített videó ezzel kapcsolatban mutat be egy történetet. A megjelenített képsorok felkavaróak lehetnek.

A videóban szereplő hölgy az utolsó pillanatig a munkájára koncentrált. Ilyen egy elhivatott fotós, nem szólhat bele a dolgok menetébe, részt kell vegyen az adott helyzetben maximálisan. Ugyanakkor a kérdés az, hogy állhat-e a saját kapzsiságunk, az emberi mivoltunk felett? Sutba dobhatjuk az erkölcseinket és humánus érzéseinket egy tökéletesen elkapott fotóért? A videó másik érdekessége, hogy remekül szembeállítja a Nyugat és a háború sújtotta övezetek közti különbséget. Míg a fejlett nyugati világban az embereknél prioritást élveznek a külsőségek, addig a Közel-Keleten véres háborúk dúlják fel emberek milliónak életét. 

Ti mit tettetek volna egy ilyen helyzetben ? 

Hozzászólások