A fűvel tényleg hülyére szívod magad?

Marihuána nélkül is butulhatunk

2016/01/19

Egy friss tanulmány összefüggést keresett a tinédzserek marihuána fogyasztása és az IQ-juk csökkenése között. A szer nem kiváltó oka, csak egy meglévő tünet felerősítő eszköze, amely az agyi működés romlásáért felelős.

received_2491012060986581

A Proceedings of the National Academy of Sciences egy olyan tanulmányt tett közzé hétfőn, amely azt vizsgálja, hogy  a serdülőkori füvezés csökkenő intelligenciához vezethet-e. Néhány korábbi kutatás már mutatott olyan eredményeket, amik arra utaltak, hogy egy fejlődő kamasz agyában fokozottan nagyobb károkat okozhat a marihuána fogyasztás. Viszont az új tanulmány azt állítja, hogy ha egy tinédzsernél fennáll a marihuánafüggőség kialakulásának kockázata, akkor feltehetőleg fogyasztása nélkül is az intelligenciahanyatlás jeleit fogja produkálni.

Az új munkában 3066 résztvevőt vizsgáltak, akikkel először 9 és 12 éves koruk között készítettek intelligencia tesztet, még mielőtt bármelyikük is használt volna marihuánát, majd újra elvégezték velük a tesztet 17 és 20 éves koruk között. Azt vizsgálták, hogy van-e különbség a “füvesek” és a tiszták eredményei között. Az eredmény az lett, hogy nincs jelentős különbség, de a füvet használók két területen sokkal rosszabbul teljesítettek: romlott a szókincsük és az általános ismeretük. Ám ugyanolyan rossz az eredménye a félévente pipázóknak, mint a mindennapos fogyasztóknak.

Megnéztek emellett 290 olyan ikerpárt, akinél csak az egyik fél füvezik. Itt sem volt jelentős különbség a fogyasztók és a nem fogyasztók között, így arra a következtetésre jutottak, hogy az IQ csökkenésért nem maga a kender a felelős, hanem egy másik ismeretlen tényező, amit a marihuána erősít fel.

Hozzászólások