A gyilkos diéta

Ijesztő statisztikák, amik téged is érintenek

2016/07/13

Napjaink központi témája a testsúlyunk. Egy amerikai férfi kutatásokat végzett a diéta kialakulásáról, terjedéséről, veszélyeiről és rendkívül érdekes dolgokra bukkant. 

Mióta magam mögött hagytam Amerikát, a gyorskaják világát, nem érzem jól magam étkezés közben. Nemrég egy rövid időre hazalátogattam, és ekkor felidéződtek gyerekkorom emlékei. El sem tudok képzelni mennyeibb ízt, mint egy saját zsírjában jól átsült szalonna, egy cukortól telített édes üdítő, vagy egy Oreóhoz hasonlítható keksz. Egy étteremben ülök, lapozgatom az 5 oldalas étlapot, de amikor a pincér odalép és megkérdezi mit szeretnék, nem tudok rá válaszolni.

Massachusettsben nőttem fel, és átestem egy hosszú időszakon, amikor a diéta nagyban meghatározta az életemet. Édesanyám rendkívül odafigyelt a tudatos táplálkozásra és szigorú szabályok szerint intéztük a bevásárlást is. Ekkor minden tömegeket elérő felületen a diéta fogalmát próbálták az emberekbe nevelni. A média erről szólt, a szupermarketek polcain az egészségesnek gondolt termékek sorakoztak.

Jelenleg Londonban élek, ahol teljesen más a kulináris kultúra, így még nehezebben ítélem meg, mi számít jó vagy rossz kajának. 1985-ben, 4 évesen láttam először egy tévéműsort, amely bemutatta hogyan küzdenek emberek milliói az éhínséggel. Távolinak tűnt ez az éhező, civilizálatlan világ. Ez a probléma valószínűleg az emberek többségének ismeretlen, ugyanis az amerikai reklámok a fogyasztói társadalmat célozzák meg, akik felé a szépet és a jót kell mutatni.

Az Egyesült Államokban végzett kutatások szerint kb. 78 millió felnőtt és 13 millió gyerek van elhízva, ez a lakosság 28%-a. A túlsúly járványként terjed, így az azzal kapcsolatos kutatásokra, orvosi ellátásokra, mintegy 190 milliárd dollárt költenek évente. Mióta az étkezéssel kapcsolatos trendek folyamatosan változnak, 1960 óta Amerikában megkétszereződött az elhízottak száma. A legutóbbi, 2014-es felmérés óta a világ lakosságának 13%-a sorolható ebbe a kategóriába.

Annak ellenére, hogy rengeteg tanulmány készül a ezzel a betegséggel kapcsolatban, egyre többen erősítik a túlsúlyosok táborát, pedig kimutatták, hogy aki ilyen problémákkal küzd nagyobb eséllyel lesz szívbeteg vagy daganatos. Emellett cukorbetegek, inzulinrezisztensek, vagy magas vérnyomással küzdenek. Természetesen ez a normál testtömeggel rendelkezőket is érintheti, nem megfelelő életmód esetén. Megdöbbentő példaként, egy statisztika alapján az optimális súllyal rendelkezők rövidebb ideig élnek, mint túlsúllyal rendelkező társaik.

6 éves koromban annyira imádtam a maradék krémet kinyalni a tálból, hogy simán elmentem volna egy csokoládé reklámba, olyan élvezettel faltam a cukros édességet. A későbbiekben megjelent egy hirdetés, ami egy étvágycsökkentő terméket népszerűsített. Ez olyannyira hatott rám, hogy 16 évesen arra kértem anyámat, hozzon nekem ilyet a gyógyszertárból. Az étvágyam és a viselkedésem 180 fokos fordulatot vett, mintha füvet szívtam volna.

Érdekes tény, hogy Oprah egyszer a bravúros fogyása után annyi zsírt vitetett a stúdióba, amennyit leadott (30 kg). Ezt az eredményt egy drasztikus shake-diétával érte el. Napi kalóriabevitele nem haladta meg a 400 kcal-t. (Egy egészséges diétában egy fogyni vágyó nő kb 1500 kcalt fogyaszthat el)

Amerikát joggal hívják kalóriamegszállott államnak, ugyanis kiemelkedően magas helyezést ért el a fogyasztási listán. Átlagban egy Egyesült Államokbeli állampolgár 3600 kcalt visz be a szervezetébe naponta.

Higgyétek el, a diétás dolgokban sem lehet már megbízni. A light kólánál nincs rosszabb, amit bevihettek a szervezetetekbe. A sok édesítőszer, ami található benne, becsapja a szervezet cukorérzékelését, így magasabb a kockázat a 2-es típusú diabétesz kialakulására. Egy tanulmány megállapította, hogy aki a cukormentes üdítőt választja 3x többi hasi zsírt szed magára, mint az aki pl. megiszik napi egy pohár klasszikus kólát.

Az 1990-es években a mi házunk is televolt cukormentes, bio és egészséges ételekkel, mert a TV azt sugallta, hogyha zsírmentes vagy, bűntudatmentesen élhetsz. Ekkoriban olyan csipszet is gyártottak, ami nem tartalmaz zsírt. Volt aki elhitte, én nem. Hogy lehetne már egy csipsz zsírmentes, amikor alapja az olaj és egyéb hízlaló cuccok?

Egyre több különböző diéta jelent meg az évek múlásával, az emberek már nem tudják mihez kezdjenek. Húsmentes, szénhidrátmentes, cukormentes, kenyérmentes diétához, vagy tegyenek magasról az egészre és élvezzék az ízeket. Régen az anorexia számított társadalmi betegségnek, mára már megjelent az ortorexia is, ami annyit tesz, hogy a beteg kerül minden olyan élelmiszert, ami tápanyagdús lenne. Manapság mindenhol változnak az étkezései trendek. Aztán a jóból rossz lesz, a rosszból pedig jó. Az egyetlen ami biztos, hogy a cukor károsítja a szervezetet. De az édesítő is. Próbáljátok meg eldönteni, mi helyes és mi nem. Szinte teljesen lehetetlen.

Amerikai kiruccanásom és eszmefuttatásom után, visszatérve Londonba, végiggondoltam, hogy én egészségesnek érzem magam. Edzeni és futni járok, eszem amit szeretek, nem bonyolítom túl ezt az egész kérdést. Mindenkinek ezt javaslom, hogy tegye meg a legtöbbet ami tőle telik, és amitől jól érzi magát a bőrében!

via Insider | Leigh Alexander írása
Hozzászólások