A gyomorrák szűrhető a leheletből

Valódi áttörés lehet az új kutatás

2015/04/22

Korai lenne még bármi konkrétumot mondani, de úgy tűnik, hogy már egy egyszerű kilégzéses vizsgálatból megállapítható, hogy a gyomorrák felütötte fejét a beteg szervezetében. Ha az eredmények áttörő sikert mutatnak, akkor az az orvostudomány újabb nagy lépése lenne a betegségek megelőzésében!

Világviszonylatban férfiaknál a második, nőknél a negyedik leggyakoribb rákos megbetegedés a gyomorrák. Sajnos a legnagyobb problémát az jelenti, hogy sokszor későn veszik észre, ha már baj van, így az állapot visszafordíthatatlanná válik. Ha minden jól megy, akkor egy új módszer segítségével akár már korai stádiumban felfedezhető a rákos megbetegedés a gyomorban, így pedig nagyobb eséllyel gyógyítható a probléma.

gyomorrák (2)

Az Egyesült Királyságban évente 7300 ember hal meg gyomorrákban, itthon körülbelül 2000-en veszítik életüket a lappangó betegség következtében. A legfőbb ok elsősorban az, hogy a betegség tüneteit – úgy, mint emésztési zavarok és fájdalom – gyakran összetévesztik más problémákkal és nem tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget.

Eddig 145 emberen végezték el a teszteket, ebből 30 esetben már tudvalevő volt, hogy gyomorrákos betegről van szó. A kezdeti stádiumban lévő kutatás során a tudósok több vizsgálati opciót is kipróbáltak, és a kapott eredmények igen biztatóak. Az új eljárás mechanizmusát arra alapozzák, hogy a gyomorrákban szenvedők lehelete más kémiai összetevőket tartalmaz, mint az egészséges embereké.

A kutatás egyelőre nem száz százalékos, még finomítani kell az eljáráson, hogy megbízható és a hétköznapokban is alkalmazható orvosi módszert kapjanak, de amennyiben sikerül kiszűrni a hibás vizsgálati tényezőket, az nagyon nagy lépést jelentene a betegség megelőzésében.

Hatalmas összefogásnak lehettünk szemtanúi az elmúlt időszakban. Rengeteg sztár döntött úgy, hogy bevállalja a kopaszságot és részt vesz egy leukémiás kampányban. Hernádi Judit, Csonka András, Kárpáti Rebeka, Váczi Gergő, csak hogy néhány nevet említsünk. Lola volt az arca a kampánynak, akinek egyik száma a mozgalom hivatalos dala is lett. Nézd meg a sztárokat kopaszon!

Lola és Kristóf

Hozzászólások