A halálra készül Tordy Géza

Nem hívják a színházak

2016/01/19

Tordy Géza hetvenhét éves korára szinte minden szakmai és állami elismerést megkapott, amiről egy színész álmodhat, ám a legenda már nem akar dolgozni, inkább a halálra készül.

Számtalan szerep, több tucat filmrendezés és a legnagyobb elismerések – ez Tordy Géza mérlege, akit legtöbben A kőszívű ember fiai című film egyik főszerepében és a Vígszínház színészeként ismertek meg. A hetvenhét éves színész azonban mára úgy érzi: már csak múltja van, jelene és jövője nincs.

„Életem legszebb és legtartalmasabb éveit a Vígszínházban töltöttem, amit az otthonomnak éreztem. És hát a filmek… A kőszívű ember fiai fél évszázada készült, még ma is sokszor előveszik, Baradlay Jenőként kedveltek meg a mozinézők. (…) Ma nem nagyon keresnek, leszoktak rólam. Jobb így. Sem kedvem, sem ambícióm nincs már. Annak idején csodálattal bámultam Páger Antalt, aki a szó szoros értelmében a haláláig dolgozott. Délelőtt filmezett, majd hazament és meghalt” – mondta Tordy Géza a Szabad Földnek.

tordy geza
A Nemzet Színészét már nem keresik meg szerepekkel

A színészlegenda bevallotta: idős korára hajlamos a depresszióra, és készül a halálra.

Mindenki meghalt körülöttem. Szinte végig szerencsétlenül alakult a magánéletem is. Nem maradt más célom, mint hogy a szeretteim egészségesek legyenek, én meg gyorsan és szenvedés nélkül menjek el. Nincs rosszabb a halálra ítéltetettség tudatánál. Régen eltitkolták az orvosok a beteg elől, ha rákos volt, most pedig nyíltan a szemébe mondják, némi reményt nyújtva azzal, hogy ritka esetekben meg lehet gyógyulni belőle” – tette hozzá a színész-rendező.

Hozzászólások