A híres Kékszalag már sosem lesz olyan, mint volt

Vajon megdönthető a tavalyi rekord?

2015/05/12

Balatonfüreden július 2-án rajtol a 2015-ös Kékszalag, Európa egyik legpatinásabb és legnépszerűbb tókerülő versenye, melyen évről évre mintegy hatszáz hajó és háromezer ember indul. Tavaly elképesztő rekord született, a Fitfy-Fifty nevű katamarán majdnem három és fél órát javított, ezzel hatvan éves csúcsot adott át a múltnak. Valami viszont örökre megváltozik a verseny életében.

2015-től ugyanis minden évben nyílt lesz a verseny, azaz bármilyen méretű és vitorlázatú hajó nekivághat a Balatonfüredtől Balatonfüredig tartó küzdelemnek, ami nagy lépés a verseny történetében, ugyanis a klasszikus hajókat támogató réteg eddig sikerrel lobbizott egy igen szűk kör érdekében, és az utóbbi négy évben csak kétévente hirdettek nyílt versenyt.

A változás szele 2010-ben érte el a Balatont, amikor a Kékszalag nemzetközi verseny lett, ahol mára már hatszáz hajó és háromezer versenyző indul, ezzel a patinás európai tókerülő versenyek között (Centomiglia, Bol d’Or, Rund Um) az egyik legelőkelőbb helyet foglalja el. Ez eredményezte a tavaly 7 óra 13 perc 57 másodperces új csúcsot is, ami a Nemmere II 1955-ös 10 óra 40 perces rekordjának helyét vette át.

Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülõ vitorlásverseny
A Kékszalag közelről…

A Kékszalag 1934-ben indult útjára, a szabályok szerint a táv nagyjából 155-160 kilométer, melynek megtételére negyvennyolc óra áll a rendelkezésre. Történetének legsikeresebb vitorlása Litkey Farkas, aki az ezredforduló óta tizenegy alkalommal hajózott be elsőként, és csapatával másfél évtized leforgása alatt teljesen megváltoztatta a verseny és a Balaton képét.

Az utóbbi években ő is váltott katamaránra (az övét Katamadárnak hívják), és bár tavaly már nem sokkal a rajt után eltört az árboca, és fel kellett adnia a versenyt, idén újra üldözőbe veszi a már csak mérete miatt is egyeduralkodónak tűnő Fifty-Fiftyt. Szerinte egy többtestű hajóval akár négy-öt óra alatt is teljesíteni lehet a Kékszalagot.

A változás elkezdődött: tavaly elkezdődött valami, idén pedig véget ér valami a Balatonon. Mi ennek örülünk.

Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülõ vitorlásverseny
…és távolról
Hozzászólások