A jövő hátborzongató jelei megérkeztek

Zuckerberg teremtményei?

2016/02/25

Sokan ismerik, a már film klasszikusnak számító, 1999-ben készült Mátrix című filmet. Stílusában és megvalósításában is rengeteg újat hozott a filmvilágban. A történet pedig bevezeti a nézőt egy vidámnak egyáltalán nem mondható, poszt-apokaliptikus jövőbe, ahol az emberi civilizáció gépekhez kötözve, öntudaton kívül, rabszolgaként táplálja a gépeket.

A megannyi filozófia kérdés mellett azzal is foglalkozik a film, hogy mi lenne, ha az egész életünk csupán egy álom volna? Hogy tudnánk megkülönböztetni a valóságtól, ha nem tudjuk mi a valóság, sosem tapasztaltuk?

A kép viszont, amit ez a történet – és megannyi másik film, regény vagy játék is – felfestett, egyre inkább bebizonyosodni látszik, hogy megtörténhet. Ha nem is ebben a formában, de jó úton halad az emberiség afelé, hogy teljesen leszakadjunk a fizikális léttől, a körülöttünk zajló eseményektől.

gep

A közösségi média (Facebook, Instagram, stb.) mind-mind hozzátartoznak az életünkhöz. Végig kísérik napjainkat, reflexszerűen stimulálják érzékeinket és reakcióinkat. Szépen lassan, de leválasztanak minket a valós, fizikális környezetünktől. Az emberi szálak meggyengülnek, a barátságok száma redukálódik. A fizikális érintkezés elveszti jelentőségét.

Hétvégén a Samsung rendezvényén több mint ötezer ember vett részt. Az esemény érdekességét az adta, hogy a nézők mindegyike kapott egy virtuális szemüveget. A rendezvényen Mark Zuckerberg, a „Facebook atyja” maga is részt vett.

A gálán készült kép eléggé megosztó hatást váltott ki a közösségi médiában. Sokak szerint tökéletesen reprezentálja a jövőt. Miszerint az „új vezér büszkén sétálgat a teremtményei között”. Az emberek nem vették észre, ahogy Zuckerberg elsétált köztük majd felment a színpadra. Teljesen másként élték meg az eseményt, a dolgok valódiságát. Mindenki az elé tárt digitálisan leképezett kis világával volt elfoglalva.

zuckerberg

A képet elnézve sokan magukra ismerhetnek. Attól függetlenül, hogy nem viselünk szemüveget ugyanúgy elzárjuk magunkat a jelentől, valós környezetünktől.

A közösségi média, virtuális valóság fejlődése bizonyítottan sok mindenben segíti éltünket. Gyorsabb kommunikáció, adatáramlás, ügyek intézése és megannyi más dologban soha nem látott fejlődés mutatható ki. Azonban nem zárhatjuk ki ezen dolgok veszélyeit sem, mindig lesznek hátulütői melyeket saját életünkön tapasztalunk meg.

 

Hozzászólások