A kávé ciki mellékhatása

Veled is előfordult már

2015/08/17

Ki se kell mondanunk, bizonyára mindenki sejti, hogy mire gondolunk. Igen, pontosan arra a gyerekként még cuki, felnőttként már inkább ciki tünetegyüttesről, ami a kávézás élménye után keletkezik. Aki nem ismeri az okokat, annak most eláruljuk, mit okoz a kávé a gyomorban.

Mielőtt elkezdtem írnia a cikket, a biztonság kedvéért készítettem magamnak egy csésze kávét. Nem tesztelés céljából, hanem mert egyértelműen kimondható, a kávé szinte mindenki számára egyet jelent a reggeli rituáléval, az ébredés folyamatával, vagy a nap folyamán szükséges felturbózott hatás elérésével. A kávé évezredek óta része az emberiség mindennapjainak, számos jótékony hatást tulajdonítanak neki, amellett, hogy természetesen nem mindenkinek ajánlott. Most egy szűk kérdéskörre fókuszáltak a kutatók: miért van az, hogy kávézás után sokaknak speciális tünetei lesznek, mégpedig a hasi puffadás, majd az azt követő gázok távozása.

kávé

Ez utóbbi sokakban okoz feszültséget, főleg, ha éppen nem a megfelelő környezetben kényszerül szabadon engedni a kényelmetlenséget okozó szellőket. Nos, el kell árulnunk, hogy 10-ből mindössze 3 embert kínoznak hasonló tünetek, tehát nyugodtan érezheti magát különlegesnek az, akinek a kávé ilyen élményekkel társul. De lássuk, mit is művel pontosan a szervezetünkben a frissítő ital.

Fogyasztói tévesen hiszik, hogy a benne lévő koffein az oka mindennek, mert ennyi erővel akár a kóla, vagy a tea is okozhatná ugyanezt a tünetegyüttest. Innen is látszik, hogy a kávé hashajtó hatása még nem egészen ismert. Az American Chemical Society kutatói választ adnak a kérdésre. Az ok abban keresendő, hogy az emésztőrendszer és a kávéban található természetes vegyi anyagok erős kölcsönhatásba kerülnek egymással a gyomorban. A feketében található sav növeli a gyomor savtartalmát, fokozza annak emésztési sebességét, így gyorsabban jut át a belekbe, mint annak kéne. Ezzel együtt a kávé növeli azon hormonok termelődését is, amelyek a vastagbélben segítenek a salakanyag lebontásában. Magyarán a több mint 1000 különböző vegyi anyag tehet arról a hirtelen jövő kellemetlen tünetről, amit sokan inkább kihagynának kávézási rituáléjuk utózöngéjeként.

De, mint ahogy mondtuk: 10-ből 3. Tehát különleges vagy.

Olvass még izgalmas lifestyle híreket!

Hozzászólások