A kis herceg eddig ismeretlen vázlataira bukkantak

2019/08/16

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry A kis herceghez készült rajzainak vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban –számol be róla az MTI. A skicceket az író készítette, akinek munkáira most egy tavaly elhunyt svájci ingatlanmágnás műgyűjteményében találtak rá.

Az egyik rajz az elefántot felfaló, jóllakott kígyót ábrázolja, ami felnőtt szemmel csak egy kalap. Találtak olyan vázlatot is amin a kis herceg a rókával van, de volt olyan skicc is, amin az iszákos szerepelt. Volt emellett a mappában egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry a feleségének írt.

Bruno Stefanini, zürichi műgyűjtő tavaly decemberben hunyt el, a rajzokat pedig 1986-ban vásárolta egy aukción a svájci Bevaix-ben. Stefaniné Sávjc egyik legnagyobb műgyűjteménye, amelynek kezelésére 1980-ban alapítványt hozott létre Winterthurban.

A vázlatok meglepően jó állapotban vannak, ha figyelembe vesszük azt, hogy milyen régiek, savmentes papírra készültek –nyilatkozta a gyűjtemény kapcsán Elisabeth Grossmann művészettörténész, a Művészeti, Kultúra és Történelem Alapítvány (SKKG) vezetője. Saint-Exupéry vékony légipostapapírra tussal és akvarellel készítette a vázlatokat, dátum nélkül. A kis herceg 1943-ban egy időben jelent meg Párizsban és New Yorkban, tehát a Winterthurban talált vázlatok vélhetően még azelőtt készültek. A regényben végül felhasznált eredeti illusztrációkat a New York-i Morgan könyvtár őrzi.

Fel fogjuk venni a kapcsolatot velük, és tájékoztatjuk őket arról, hogy mit találtunk – mondta Grossmann, de azt még nem tudni, hogy a vázlatokat bemutatják-e a nyilvánosságnak.

 

Borítókép: Wiki

Hozzászólások