A kormány a Facebookon figyel téged

A nagy Testvér mindent lát?

2015/11/12

1Bármikor előfordulhat, hogy a kormány adatokat kér tőlünk a közösségi portáltól. Nem minden esetben ugyan, de a kérésnek alapos indoklással eleget tesz a cég. A Facebookon keresztül téged is figyelhetnek!

Évről évre nő azoknak az eseteknek a száma, amikor a kormány kér ki adatokat a Facebookon történő események kapcsán. Így az államnak lehetősége van rá, hogy belelásson a levelezésekbe, hozzáférjen az IP-cím szerint meghatározható tartózkodási helyhez, vagy a felhasználóról ismerhető általános adatokhoz.

facebook

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az adatszolgáltatás minden esetben megkérdőjelezhetetlen, de az tény, hogy a kormány adatigénylése évről évre nő – tájékoztat a hvg.hu. A tavalyi egész éves 245-ös számot idén csak az első félévben meghaladta az igénylés, már túlléptük a 225-öt. Igaz, ez a szám jóval elmarad más országok kormányzati kutatómunkája mögött, viszont az ilyen jellegű adatigénylés világszinten nő. 2015 első félévében összesen 41 214 kérés futott be a Facebook biztonsági szolgálatához, ami 18 százalékkal magasabb, mint tavaly a második félévben benyújtott igénylések száma.

Nincs oka aggodalomra annak, aki egyébként nem hozható összefüggésbe megalapozott gyanúval bűnügyekkel, mert a cég nem minden esetben hagyja jóvá az adatszolgáltatásra érkező igényléseket.

Hozzászólások