A kutyák valóban értik, amit mondunk

Magyar kutatócsoport vizsgálta a kutyák agyi működését

2016/09/02

Végre bebizonyították azt, amire mindig is kíváncsiak voltunk: a kutyák megértik, amit mondunk nekik. Ráadásul a kutatást egy magyar férfi végezte.

Ha valaha is volt már kutyusod, legalább egyszer biztos belegondoltál, hogy vajon érti-e amit mondasz neki. Nos, igen. Végre sikeresen bebizonyították, hogy a kutyák valóban értik amit az ember mond. A ténymegállapítást ráadásul egy magyar kutatócsoport végezte az ELTÉN. Vezetőjük Andics Attila volt. 

A kutatás kezdetén a kutyáknak egy szkenneren kellett feküdniük, miközben az agyi aktivitásukat követték nyomon. Míg az ebek mozdulatlanul pihentek, különböző szavakat intéztek hozzájuk más és más hanglejtéssel. Volt rá példa, hogy az oktató megdicsérte őket (ügyes vagy, jó fiú) semleges hangon, majd átlagos szavakat használt (azonban, végülis) dicsérő hangon. 

Ezután a rövid kísérlet után a Science folyóiratban közzzétették a kutatás eredményét. A cikkben megállapították, hogy a kutyák mind a hanglejtést, mind a szavakat képesek megérteni. Ugyanúgy a bal agyféltekéjük dolgozza fel az információkat, mint ahogy az az embereknél is működik. Az elismerő hangon kiejtett semleges szavakra nem reagáltak egyáltalán. Természetesen az agyuk akkor dolgozott a legaktívabban amikor dicsérő szót hallottak, dicsérő hangsúllyal párosítva. A New York Times szerint lehet igazság a dologban, azonban ha logikusan végiggondoljuk a kutyus a hangsúlynak örül, nem a szavaknak. Például ha rosszat csinál és azt mondjuk: rossz kutya -dicsérő hanggal- azt fogja hinni, hogy a rossz kutya a jó kutya.

Kicsit bonyolultan fogalmaznak a kutatók, de ettől függetlenül örülünk a felfedezésnek. A lényeg azonban mit sem változik: imádjuk négylábú kedvenceinket. 

Hozzászólások