A kutyapuszi egészséges!

Jó hír a gazdiknak

2015/03/31

Most tudományosan alátámasztva is nagy kő eshet le a kutyások szívéről! Kutatók megállapították, hogy a kutyapuszi igenis egészséges probiotikumokat tartalmaz az emberi szervezet számára, tehát legközelebb ne húzd el az arcodat, ha kedvenced csókkal üdvözölne!

Eddig csak azt hallottuk, hogy mennyire gusztustalan és undi az, amikor a kutya szájon puszilja gazdáját. Most végre minden ebtulaj megvédheti magát, méghozzá alaposan alátámasztott érvekkel! Az Arizona Egyetem kutatói megállapították, hogy a kutyák szervezete ugyanolyan probiotikumokat tartalmaz, mintha csak megennénk egy bögre joghurtot, vagy táplálékkiegészítőt fogyasztanánk. Rájöttek ugyanis, hogy a kutyák és az emberi bélflóra ugyanazokat a mikrobákat tartalmazza. Ha ezek a csírák bekerülnek a gazdi szervezetébe, akkor ösztönzik a bélben lévő hasznos mikroorganizmusok növekedését. Ahogy azt bizonyára mindenki tudja, az antibiotikumok bár jók a baktériumok ellen, nem csak a “rossz”, de a “jó” baktériumokat is kiirtják a szervezetből, ezért javasolt antibiotikumos kezelés után probiotikumot szedni.

kutyapuszi

A kutatás egyébként meglepő módon az időseket célozta, méghozzá azért, mert azt akarták kideríteni, hogy vajon ugyanolyan jótékony hatással van-e az ő szervezetükre egy kutya jelenléte, mint a gyerekekére? Azt már régebb óta tudni lehet, hogy azok a fiatalok, akik kutyák mellett nevelkednek és nőnek fel, sokkal ellenállóbb immunrendszerrel bírnak, mint a nem kutyás családok gyermekei. Például kevésbé lesznek allergiásak vagy asztmásak.

De hogy miért is kezdtek el vizsgálódni a kutatók? Hiszen mindenki tudja, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Eredményeikkel arra szerették volna ösztönözni az idősebb korosztályt, hogy bátran vállalkozzanak kutyatartásra, mert az erősíti az immunrendszerüket, magasabb és jobb életminőséget biztosít számukra, fejlődnek az izmaik, csökkenhet a csontritkulás veszélye és jobban alszanak majd. Természetesen ez mind nem csupán a kutyapuszi jótékony hatása, hanem önmagában az állattartásé is, hiszen a nagy séták, a közös játékok, a mozgás, mind-mind segíti az idősebbeket ezek megelőzésében, és egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet kaphatnak tőle.

Hozzászólások