A legdurvább függőséget okozó szerek

Ezektől a szerektől készülnek ki a legjobban az emberek

2016/09/15

Egy kutatás összegyűjtötte, melyik az az 5 anyag, ami a legdurvább függőséget okozza az emberi szervezetben. Van köztük egy pár, amin meg fogsz lepődni!

Akinek van drogfogyasztó ismerőse (márpedig manapság kinek nincs?), az pontosan tudja, milyen leépülést válthat ki az emberi szervezetből a kábítószer fogyasztás. Azt, hogy melyik bódító hatású anyag okozza a legnagyobb, legerősebb függőséget több szempont alapján is vizsgálják: milyen károkat okoz, mennyi a szer utcai értéke, milyen mértékben befolyásolja az agy domapintermelését, az elvonási tünetek fokozatai és a rákattanás nehézsége jöhet legtöbbször szóba. Egy kutatás során összegyűjtötték a legdurvább anyagokat, mi pedig természetesen elmondjuk nektek, melyikek azok.

5. Nikotin

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, a dohányosoknak meg pláne nem. Aki valaha is próbált leszokni a cigiről, pontosan tudja, mennyire nehéz, nem véletlenül vannak olyan kutatások, amelyek a nikotint a 2. helyre sorolnák ezen a listán. Érdekes, hogy a kísérleti laboratóriumokban az állatoknak sosem kell a cigi, a patkányoknál azonban előfordult már nikotinfüggőség. Egy eset során az állatok egy gomb megnyomásával juttathattak azonnal nikotint a szervezetükbe, ami ezzel 30-40%-al megdobta az agyuk dopaminszintjét.

4. Barbiturátok

Eredetileg gyógyszernek szánták (mint szinte az összes drogot), a szorongást és az alvászavarokat próbálták enyhíteni velük. Kis mennyiségben eufóriát, nagy mennyiségben viszont halált okozhat, mert meggátolja a légzést. Fénykorukat akkor élték, mikor még gond nélkül lehetett őket receptre is kapni. Azóta azonban más drogok vették át a helyüket, a barbiturátok pedig szép lassan feledésbe merülnek. Nem kár értük.

3. Kokain

Nincs drogokról szóló lista kokain nélkül! Ennek oka lehet az is, hogy világszerte 14-20 millió ember fogyasztja, és a kokainpiac globális értéke 2009-ben például 75 milliárd dollár volt. A kokain egyik kedves tulajdonsága, hogy meggátolja az agyi neutronokat a dopamintermelés leállításában. Ez az agy jutalmazó központjának abnormális működéséhez vezet. Az állatkísérletek során megfigyelték, hogy képes volt a dopaminszintet a normális érték háromszorosára emelni. 

2. Alkohol

Rövidke listánk talán legmeglepőbb helyezése az alkohol nevéhez fűződik. Habár a világ legtöbb országában teljesen legális, mégis képes az egyik legdurvább függőséget okozni. Azoknak, akik kipróbálják, a 22%-ánál alakul ki valamilyen függőség életük során. Az Egészségügyi Világszervezet felmérései szerint 2002-ben már 2 milliárd piás rohangászott a bolygón, tíz évvel később, 2012-ben pedig már 3 millió ember halt meg alkoholproblémák következtében.

1. Heroin

A heroin helyezésében már semmi meglepő nincsen. Ez az ópiát nem csak a legaddiktívabb drog, de az egyik legveszélyesebb is, mert a túladagoláshoz szükséges mennyiség nem sokkal több, mint amennyi a beálláshoz kell. Az Economist a társadalomra és a fogyasztókra gyakorolt hatása alapján a második legveszélyesebbnek mondta ki (az első ezen a listán az alkohol). A heroin az addikciós skálán 2,5 pontot mondhat magáénak a maximális 3-ból. 

via IFLScience

Hozzászólások