A legdurvább pszichológiai kísérletek

Embereket kergettek az őrületbe a tudomány nevében

2016/08/25

Néhány évvel ezelőtt a pszichológiai kísérletek meglehetősen durvák voltak. A legtöbbet még embereken végezték, és sokszor emberéletet is követeltek.

Az 1900-as években a kísérletek finoman fogalmazva nem voltak túl humánusak. Rengeteg olyan esetről tudunk, mikor pszichológusok a tudomány nevében szó szerint az őrületbe kergették alanyaikat, miközben a választ keresték néhány vélt vagy valós problémára. Most a legdurvábbak közül válogattunk.

1.) Sokkolóval a homoszexualitás ellen

Az 1960-as években a homoszexualitást sokszor mentális betegségként kezelték, s mint olyat, megpróbálták orvosolni. Rengeteg ember jelentkezett (ki önként, ki egy kis nógatás után) a kísérletekre, melyek során homoszexuális tartalmú képeket mutattak az alanyoknak. Ezeket elektrosokkal, esetleg rosszullétet/görcsöket okozó injekciókkal párosították annak reményében, hogy a páciensek agya a borzalmakkal azonosítja a homoszexualitást. Azonban ahelyett, hogy “meggyógyította” volna őket, az eljárás a legtöbbeknél pszichológiai problémákat okozott. A kísérletek következtében egy fiatal férfi kómába esett, s később meg is halt.

2.) David Reimer

1966-ban, mikor David 8 hónapos volt, körülmetélése során egy orvosi műhiba miatt leégett a pénisze. John Money pszichológus azt javasolta a szülőknek, hogy a fiú essen át nemváltoztatáson. A szülők beleegyeztek, de nem tudták, hogy Money titokban egy kísérlet részeként akarja felhasználni fiukat, hogy bebizonyítsa: a nemi identitás nem az emberrel születik, hanem a környezete és külső hatások alakítják.

Davidet átkeresztelték Brendává, műtéti úton vaginát kapott, valamint női hormonokat is kapott. A kísérlet azonban balul sült el: a “kislány” egész gyerekkorában sztereotip fiúként viselkedett, a Reimer család pedig összetört. Brenda 14 évesen tudta meg az igazságot, s úgy döntött, visszatér David mivoltához. 38 évesen öngyilkos lett.

3.) A Harmadik hullám

Az előző kísérlettel szinte egy időben, 1967-ben indították el a Harmadik hullám nevű kísérletet, mely arra kereste a választ, hogy vajon egy demokratikus közösségbe beszivároghat-e a fasizmus csábítása. Egy gimnáziumi osztályban kialakítottak egy rendszert, ami néhány diákot egy “felsőbbrendű csoport” tagjai lettek. 

A diákok motiváltabbak voltak a tanulásban, ám buzgalmukban nyitottabbá váltak a rosszindulatú cselekedetekre, s megvetették, kiközösítették azokat a társaikat, akik nem voltak a csoport tagjai. A helyzetet még ijesztőbbé tette, hogy ez a viselkedés az iskola falain túlra is kiterjedt. Alig négy nappal később a kutatók elvesztették az irányítást a kísérlet felett, így egyből be is szüntették azt.

4.) A Kétségbeesés Verme

Harry Harlow a szerelem koncepciójának megszállottja volt. Ám ahelyett, hogy verseket vagy dalokat írt volna undorítóan beteg kísérleteket hajtott végre majmokon a 70-es évek alatt. Az egyik során teljesen elkülönítette, elszigetelte egy apparátusban, melynek a Kétségbeesés Verme nevet adta. Ez egy berendezések nélküli, üres kamra volt, ami megfosztotta a majmokat minden külső ingertől és szocializációtól. Alanyai teljesen megőrültek, s két alkalommal halálra is éheztették saját magukat. Harlow tettei adták meg a löketet az állatvédő mozgalmak elindulásához s az effajta kísérletek betiltásához.

5.) A Milgram-kísérlet

1963-ban a holokauszt borzalmaiból kiindulva Stanley Milgram be akarta bizonyítani saját hipotézisét, mely szerint a németekben volt valami “különleges”, ami miatt hajlandóak voltak részt venni a fajirtásban. Azzal az ürüggyel, hogy az emberi tanulás módszertanát vizsgálja, Milgram egyszerű átlagembereket kért fel a segítségre. 

A kísérlet során az embereknek kérdéseket kellett feltenniük egy férfinak, akire egy elektrosokk-generátort erősítettek, ami minden alkalommal megrázta, ha rosszul válaszolt a kérdésekre. Az elektrosokk mértéke minden egyes rossz válasz után növekedett. De végül kiderült, hogy az egészet csak megrendezték: a férfi egy színész volt, és az elektrosokk is hamis. 

Mi a kísérlet borzalmas része? Az, hogy a résztvevők túlnyomó többsége gondolkodás nélkül sokkolta saját embertársát a kutató parancsára. Még akkor is, mikor a férfi látszólag már üvöltött a kíntól és kegyelemért könyörgött. 

Hozzászólások