A leghosszabb nevű városok a világon

Tudtad, hogy Bangkok valójában nem is Bangkok?

2018/01/24

Akadnak olyan városok a világon, melyekről nem is gondolnád, hogy valójában nem az a nevük, ami. Öt igazán különleges és hosszú város nevet mutatunk! 

1. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Betűk száma: 58

A wales-i falu helyezését néhányan megkérdőjelezik, mivel eredetileg a hivatalos okiratokban csak az első 20 betű szerepelt. A hosszú elnevezést valószínűleg egy helyi művészember adta tréfából a településnek, ami később rajta ragadt. A helyiek leggyakrabban a Llanfair rövidítést használják.

Jelentése a következő:”Szent Mária temploma a fehér mogyoróbokor völgyében, a Vörös-barlang közei Szent Tasziló templom sebes örvényének tövében”

leghosszabb-varosnevek-7

2. El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Angeles del Río de la Porciúncla

Betűk száma: 62

Az negyedik helyezett Los Angeles teljes spanyol neve. Los Angelesről kevesen tudják, hogy eredeti spanyol neve 62 betűből áll. Mindenesetre az L.A. rövidítés jóval egyszerűbb.

Jelentése: “Asszonyunknak, az angyalok királynőjének városa a Porciúncla folyón”

3. Gorsafawddachaidraigodanheddogleddollônpenrhynareurdraethceredigion

Betűk száma:67

A 3. helyezett is Wales-ben található. A helyi gőzvasút üzemeltetője eszelte ki a kacifántos elnevezést, azzal a szándékkal, hogy a város leelőzze walesi vetélytársát, és népszerűsítse a települést. A kacifántos városnév meghozta a kívánt sikert. Turisták ezrei látogattak a település vasútállomásához, hogy megnézzék és lefényképezzék az impozáns hosszúságú névtáblát. A népszerű városnév ellenére, 2007-ben, a városvezetés visszaváltott a eredeti Golf Halt nevet, bár a régi név is szerepel kisebb betűvel az új alatt.

Jelentése: “A Mawddach állomás és annak sárkányfoga az Észak-Penrhyn útja mentén, a Cardigan öböl aranypartján”

4. Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu

Betűk száma: 85

A második helyezett az új-zélandi 305 méteres kis hegy maori neve. A névtáblákon is ez a hosszú név szerepel, a helyiek leggyakrabban csak Tamatea-nak hívják az itt található települést. A Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Még érdekesebb lehet a jelentését olvasva, hogy vajon milyen legenda állhat az elnevezés mögött, de erre vonatkozóan sajnos nem maradtak fenn információk.

Jelentése: “A hely, ahol Tamatea a nagytérdű ember, aki hegyeket mozgatott fel-alá és nyelt el, aki földfalóként ismert, amott fuvoláján játszott szerelmének”

leghosszabb-varosnevek-1

5. Krung Thep Maha Nakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amon Phiman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanu Kamprasit

Betűk száma: 168

A leghosszabb városnév a világon egyszerűbben is kiejthető, ugyanis ez a város nem más, mint Bangkok. Ez a 168 betűből álló elnevezés Thaiföld fővárosának hivatalos irodalmi neve. A helyiek Krung Thep-re, vagyis Angyalok városára rövidítik.

Így ejtik ki a város nevét a helyiek: itt meghallgathatod.

Jelentése: “Az angyalok városa, a nagyszerű város, az örök ékszerváros, Indra istenség legyőzhetetlen városa, a világ kilenc drágakövével megadományozott nagy fővárosa, a boldog város, amely dúskál hatalmas királyi palotájában, amely hasonlatos a mennyei lakhelyhez, ahonnan a testet öltött isten uralkodik, az Indra által adományozott és Visnukarn által megépített város”

forrás

Hozzászólások