A legszuperebb magyar hagyomány: a busójárás

Minden, amit tudni akarsz a busójárásról

2018/01/31

A busójárás egy népszokás, a Mohácson és környékén élők farsangi alakoskodása. Ezt a hagyományt a legnagyobb magyar fesztiválnak is tartják. 

2012 óta a mohácsi busójárás hungarikumnak számít, de igencsak keveset tudunk róla. A Mohács környékére betelepült balkáni eredetű sokacok hozták magukkal a népszokást, amely azután itt a magyar kultúrkörben formálódott tovább és végül nyerte el mai formáját és rekvizitumait. A népszokás megjelenéséről a 18. század végéről léteznek az első feljegyzések. Mohácsot 1687-ben szabadították fel a török fennhatóság alól, a sokacok nagy arányú betelepítése csak ezt követően kezdődött meg a néptelen területekre, amely valószínű 1687-1690 között történt meg. 

Eleinte a törökök jelképes elűzésére tartották az ünnepet, mára már viszont a tél elűzése a cél. A busójárás mindig 6 héttel húsvét előtt van, majd ezután kezdődik a böjt. Ebben az időben a csupán 20 ezer fős Mohácson több mint 100 ezer ember ünnepel, eszik, pálinkázik, stb. A vasárnap mindig a ” fő nap”, ekkor készülődnek a busók. A legjellegzetesebb étel a köcsögös bab, mely 6 órán át fő. A sokac bab különlegessége az elkészítés módjában áll. Régen a mezőgazdasági munkák kezdetekor előkészítették az edényt,amelyet a tűz mellé állítottak,majd a munka során folyamatosan hozzáadtak valamit. Mivel nem kellett odafigyelni rá, a déli órákra “magától” elkészült az ízletes ebéd. A köcsögös babban található bab, füstölt hús, marhahús, vegyes zöldség, hagyma és fokhagyma. 

kocsogosbab

A busók jellegzetes öltözete a bütykös harisnya, melyet kézzel készítenek, a bocskor, melyet szintén ők készítenek el. Erre jön a szalmával bélelt fehér nadrág és a fehér ing. Végezetül jöhet a jellegzetes busó bunda, amit kolompok díszítenek, hogy minél hangosabbak lehessenek. A legismertebb kellékük pedig a fekete maszk és a busó maszk. Ezalatt pedig kormos az arcuk, ha esetleg lekerülne a maszk, akkor is felismerhetetlenek legyenek. 

A busójárás idei programját itt találjátok meg! Szuper dolgokkal várnak minden kedves odaérkezőt. Ha gyorsak vagytok még akár idén is ellátogathattok. 

buso2

Hozzászólások