A magyar nyelv külföldi szemmel

Tényleg nem e világi lenne a magyar nyelv?

2016/08/11

A magyar nyelv  gazdagságát, kincseit és értékét rendhagyó módon mutatjuk most be, mégpedig külföldiek szemével, akik tanulására adták fejüket!

Sokszor hallhattuk külföldiektől, hogy a magyar nyelv elsajátítása a legnehezebb. Néhányan azonban mégis megpróbálkoznak vele, és vicces helyzetek alakulnak ki ezáltal. Sokan lelkesednek édes, ékes apanyelvünkért, és talán George Bernard Shaw véleménye jól meg is magyarázta a miértjét:

„Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az érzelmek titkos rezdüléseit.”

A népszerű 9gag oldal Godzillához hasonlította a magyar nyelvet, míg az angolt egy kiscicához, az arabot pedig egy mérges tigrishez. Igaz, ami igaz, hogy a magyar nyelvet elsajátítani nem könnyű (habár nálunk nincs hímnemű, nőnemű, semleges, de van 1000 féle különböző ragunk.)

Gulyás, lángos, kolbász. Vajon tényleg csak ezt tudják rólunk a külföldiek? Itt a nyári turistaszezon, a Sziget és sok más fesztivál, a külföldiek elözönlik az országot. De jó lenne tudni, mit gondolnak rólunk, milyennek látják a magyar nyelvet. A következő videóban szereplő külföldiek különböző mértékben beszélik a magyart és igencsak mulatságos szituációk alakultak ki. Volt aki a japánhoz hasonlította, volt aki szerint nem e világról való. Pedig de!

 

Hozzászólások