A magyar pizza – kenyérlángos házilag

Felejtsd el a pékségek édes vackait!

2016/04/21

A magyaros ételeknek széles e világon nincsen párja. Két hatalmas favoritom a borjúkötél és a kenyérlángos, most az utóbbihoz hoztunk receptet!

A pizza mellet nagy kedvenc nálunk a kenyérlángos. Nagyon egyszerű az elkészítése, igazi régi, magyar tésztákat idézi, mivel főtt krumplit is keverünk a tésztába. Nagyon könnyű és lágy lesz az étel, de egyben laktató is.

Próbáljátok ki!

kenyerlangos2_aprosef

Hozzávalók

A tésztához:

* 50 dkg búzaliszt

* 3 db közepes főtt burgonya

* 1 tk só

* 50 g friss élesztő

A feltéthez:

* 20 dkg húsos kolozsvári szalonna (lehet bacon is)

* 1 nagy fej lilahagyma

* 4 nagyobb gerezd fokhagyma

* 1 nagy dobozos 20%-os tejföl

* 20 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés

* A krumplit héjastól főzzük puhára, hámozzuk meg, majd krumplinyómón törjük össze

* A lisztet egy nagy tálba tesszük, morzsoljuk hozzá az élesztőt.

* Keverjük össze és sózzuk. A lényeg, hogy az élesztőre ne szórjuk közvetlenül a sót, mert akkor tönkre megy.

* Mehet a tálba a összetört krumpli is és jó alaposan gyúrjuk össze.

* Langyos helyen kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

* Amíg a tészta kell, a tejfölbe nyomjuk bele a fokhagymát, keverjük el, valamint a szalonnát kockára és a lilahagymát szálirányba (laskára) aprítsuk fel.

* Amikor megkelt a tészta, nyújtsuk ki és tegyük egy tepsibe, ami kb. 39 cm x 32 cm. Erre pont elég a tészta

* Megkenjük az összes tejföllel és mehet rá a hagyma és a szalonna.

* 200 fokos előmelegített sütőbe tegyük be 20 percre.

* Ezután vegyük ki és szórjuk meg a reszelt sajttal és mehet vissza még 15 percre és kész.

Forrón tálaljuk.

Jó étvágyat!

(Fotók: apróséf)

Hozzászólások