A mellrákos nők nem kérnek az új kihívásból!

Ez nem segítség, hanem gyalázat

2015/06/12

Újabb butuska ötlet kavart hatalmas port a világhálón. Egy viccesnek gondolt kezdeményezés indult útjára, ami mellé sok önjelölt magamutogató nő állt, persze a férfiak kaptak az alkalmon, hogy kicsikét ironizáljanak. Azonban van egy réteg, akit ezzel az akcióval totálisan vérig sértettek. A mellrákos nők teljesen kiakadtak!

Magukat önjelölt jótékony Teréz anyunak beállító – elsősorban – nők, félmeztelen képei lepték el a Twittert és az Instagramot, ahol a #HoldACokeWithYourBoobsChallenge kihívását teljesítik. Többen úgy gondolják, hogy kifejezetten humoros dolog a mellük közé szorítani egy kólás üveget és azzal pózolni a kamerák előtt. Az akció kitalálói először jó poénnak szánták a fotót, és azt vették észre, hogy egyre többen elkezdték így fotózni magukat. Akkor azt mondták, hogy ha már ennyien álltak a dolog mellé, legyen egy komoly mondanivalója is, így döntöttek a mellrák mellett, hogy felhívják a figyelmet a betegségre.

Habár a szándék nemes, sajnos nem azt a hatást érte el, amit szerettek volna. Hiszen a legtöbb nő csak egy jó heccnek gondolja, hogy mellbimbótapasszal, félmeztelenül csücsörít egy kólával a melle között és egyáltalán nem foglalkozik a mögöttes tartalommal, egyszerű magamutogatásról van szó. Sokan azzal viccelődnek, hogy szilikonmelleik közé anélkül képesek beszorítani az üveget, hogy kézzel tartaniuk kellene. És a legborzasztóbb, hogy azok a férfik az megjelentek, aki bár ironizálni próbálnak, ők is csak szítják a tüzet akciójukkal.

mellrák6

Ezen akadt ki és kezdett ellen kampányba Leeanne Curry, a kétgyermekes mellrákos anyuka, aki kétszeres masztektómián esett át. Vagyis mindkét mellét eltávolították a daganatos megbetegedés miatt. A nőnél az verte ki a biztosítékot, hogy többen viccet csináltak a helyzetből, ezzel pedig elveszik a súlyát az egyébként több ezer nőt érintő nagyon komoly problémának. “A mellrák nem játék!” – üzente Leeanne a posztjában, és egy megdöbbentő fotóval illusztrálta állapotát. Több ezer nő adózott bátorsága előtt, hogy ilyen nyíltan felvállalta azt, ami borzalmas lelki teherrel jár egy nőnek, és támogatásukról biztatták az anyukát. A posztot 24 óra leforgása alatt csaknem 57 ezren osztották meg, a rákövetkező két napban ez a szám elérte a 110 ezres nagyságrendet.

mellrák7

A poszt mellé írt üzenet nyomdafestéket nem tűrő stílusban, de igen hatásosan fogalmazza meg azt, amit egy daganatos nő a melleltávolító műtét után érez. Finom fordításban így hangzik: “Nesze srácok, íme egy újabb ostoba játék, ami elvileg arra hivatott, hogy tudatosítsa a mellrák elleni küzdelmet az emberek fejében. Úgy, hogy közben egy kólás üveget szorítanak a nők a csöcsük közé? Muszáj ezt nekem végig néznem? A mellrák nem játék! A daganatos nőket nem érdekli, hogy képes vagy-e közrefogni egy kólát a melleiddel, vagy éppen hány tetkó van rajta, milyen a melltartód, vagy hol tartod a táskádat! Mindezt a baromságot csak azért, hogy néhány perc ismertségre tegyél szert!?” Az eredeti angol nyelvű szöveg itt olvasható a kiakadt anyuka posztjáról.

Ami igazán sokkoló, hogy lefotózta magát alig két hónappal a műtétje után, és ezzel illusztrálta a kiírást. Azok a nők, akik ezzel viccelnek, feltöltik a képeiket a közösségi oldalakra, büszkén mosolyognak a kamerába és mindent megtesznek azért, hogy felhívják magukra a figyelmet, úgy tűnik valóban nincsenek tisztában a helyzettel, hogy mit jelent mellrákos nőként megélni mindazt a súlyos testi-lelki terhet, amivel a betegség jár. A sok buta, önjelölt aktivista nem azért csinálja mindezt, hogy jó ügy mellett álljon ki, hanem pusztán a hecc kedvéért.

mellrák5
Sokan álltak Leeanne mellé a bátor kezdeményezésben

A Mellrák Kutatási Alapítvány egyik vezetője elmondta, hogy valóban az a legborzasztóbb ebben az új kihívásban, hogy a magamutogatáson kívül semmi másról nem szól, hiszen egyetlen forint adomány sem érkezik be a számlájukra. Azoknak, akik igazán segíteni szeretnének talán azon kéne elgondolkozniuk, hogyan tudják érdemben támogatni a megelőzést, gyógyítást és kutatást célul kitűző szervezeteket.

Ha valakinek még nem lenne elege a kihívásokból, akkor itt egy újabb megoldandó feladat: harapj citromba! Természetesen nem szeretnénk a dolog jelentőségét elodázni, hiszen az új felhívás egy nemes ügy érdekében történt! Már most rengeteg ismert sztár csatlakozott a kezdeményezéshez. Olvass tovább!

lisarinna

Hozzászólások