A menekültek ismét megosztják a közvéleményt

Az olimpiai menekült csapat nehézségei

2016/08/08

Március közepén meglepő hírt tettek közzé az olimpia szervezői: engedélyt adtak arra, hogy megalakuljon egy migránsokból álló válogatott. Ez lett a menekültek csapata.

A menekültek csapata eleinte 43 főből állt. Ekkor annyit lehetett tudni róluk, hogy hazájukban élsportolóként szerepeltek, ám a fennálló helyzet miatt nem tudtak kvalifikációs tornákon részt venni.

Amit biztosan tudtunk, hogy az induló 5-10 sportoló az olimpiai zászló alatt fog majd felvonulni. Ha esetleg nyernek egy versenyszámban az olimpiai himnusz fog felzendülni neki és minden költségüket a NOB állja. A világ nagy részén ezt a megmozdulást gesztus értékűnek tartották, de természetesen érkeztek negatív vélemények is ezzel kapcsolatban. Az első kérdés, ami felmerült velük szemben, hogy vajon akkor is kijutottak volna az olimpiára, ha nem szánalomból kvalifikáltatják őket? A második pedig, hogy ki elől veszik így el a helyet, ha ez a kvóta nem többlet kvóta?

Hogy igazságos-e ez a döntés, arra nehéz igennel vagy nemmel válaszolni. Talán nem is lehetséges. Maga a gesztus mindenképpen rendben van, hiszen a humánum és a béke üzenetét jelenti, amit normális ember örömmel tud fogadni. Viszont jobb lett volna mindenkinek, ha a döntés után részletes tájékoztatást adott volna a NOB arról, hogy milyen alapon kerülhetett be bárki is ennek a csapatnak a keretébe, pontosan milyen eredmények alapján válogattak, hogy szóba kerülhessen a részvétel.

A menekültkérdés amúgy is nagyon megosztó témakör, és Magyarország ismét hatalmasat alkotott. Természetesen kiről szólnának a hírek, ha nem rólunk? Sajnos a címlapokon nem csak Hosszú Katinka és Szász Emese sikereiről írnak, hanem arról is, hogy ifj. Knézy Jenő milyen elfogadhatatlan dolgot tett.

A közvetítő tettétől hangos a média, és néhány órával ezelőtt megtudtuk, hogy akár hatósági ügy is lehet a következménye. Knézy meglehetősen diszkriminatív módon bánt egy menekült sportolóval: nem mondta be a sportoló, Yusra Mardini nevét sem az indulók felsorolásakor, sem amikor a fital lány megnyerte a 100 méteres pillangóúszás előfutamát.

Az MTVA sajtóosztálya szerint nem volt szándékosság ifj. Knézy kommentátori magatartásában, a közvetítést technikai gondok nehezítették. Ifjabb Knézy Jenő maga is tudatta, hogy nem szándékosan nem mondta ki a menekült nevét, egyszerűen nem tartotta szakmailag fontosnak ezt a futamot.

A 18 éves Yusra Mardini szakmailag nem érdekes győzelméről ugyanakkor egy másik köztévés megemlékezett és tiszta szívből gratulált neki.

Hozzászólások