A menyasszony ruhája többé nem csak fehér

Hagyományok a világ tájairól

2016/07/25

Ha elképzelsz egy menyasszony valószínűleg álomszép, fehér ruhában és fátyolban látod magad előtt. Nyugaton ez a hagyomány, de az általunk ismert kultúrán túl is léteznek tradíciók.

Megvan a pasi, ráhúzta az ujjadra az eljegyzési gyűrűt, boldog vagy. Ám ezután jön a nagy dilemma: a ruhaválasztás. Amikor az esküvődet tervezed megveszed az ismert magazinokat, hiszen akkor leszel tökéletes menyasszony ha a trendeket követed. Ezért elmész egy (vagy száz) ruhaszalonba és felpróbálsz egy halom ruhát, hogy megtaláld az igazit. Vannak az igazán szerencsések, akik elutaznak Párizsba és egyedi tervezésű Wera Wang vagy Oscar de la Renta ruhában állnak oltár elé. Természetesen nem ez a két divattervező létezik a világon, csak elvesznénk a ruhák birodalmában, ha tovább sorolnám.

Azonban sokak meglepetésére nem csak a klasszikus fehér lehet esküvői viselet. Különböző országok kultúrája szerint a menyasszonyok színes, díszes ruhába öltöznek. Emellett testükre ékszereket aggatnak, bőrükre pedig mintákat festenek. Nem csak a dúsgazdagoknak jár különlegesség, a következő képek több ország hagyományos viseletét mutatják be, amik igazán egyediek! 

1. INDIAI ESKÜVŐ

Indiában a nők piros, vagy rózsaszín ruhában mennek férjhez. A későbbiekben az ország legtöbb részén onnan lehet felismerni a házas asszonyt, hogy egy piros pötty, az úgynevezett bindi díszíti homlokát.
2. NIGÉRIAI MENYASSZONY

 

Nigériában mintegy 250 etnikai csoport él, és több, mint 500 nyelven beszélnek. Így nincs egységes viselet, de nagy részben a menyasszonyok színes ruhát választanak esküvőjükre és fejükön kendőt hordanak, amit Gelének neveznek.
3. HUCUL ESKÜVŐ UKRAJNÁBAN

A huculok egy olyan népcsoporthoz tartoznak, ami évszázadokon át a Kárpát-medencében élt. Ruháik és a kiegészítőik is igen színesek, emellett az esküvő a táncról, a közös játékokról szól.
4. GHÁNAI ESKÜVŐ

Ghánában nagyon színes ruhákat választanak, amik egyedi elképzelés szerint készülnek. A férj ruhája mellett ráadásul a násznép öltözékének is passzolnia kell a páréhoz.
5. KAZAHSZTÁNI MENYASSZONY

A kazahsztáni esküvőkön a menyasszony egy Saukele nevű fejdíszt és egy arcfátylat visel. A Saukele általában évekig készül egy ara számára.
6. JAPÁN ESKÜVŐ

Talán ez hasonlít legjobban a mi hagyományainkhoz. Az esküvőn a nő hosszú fehér kimonót visel, ami a tisztaság és a hajadonság jelképe. A ceremónia után piros ruhába öltözik át, ami a boldogságot szimbolizálja. 7. SKÓT ESKÜVŐ

A skót hagyományok szerint az esküvőn a férfi a családi szoknyát kell viselje. A házasságkötés után a menyasszony a család címerével ellátott kendőt köteles magára ölteni, ezzel is szimbolizálva az összetartozást.
8. ROMÁN MENYASSZONY

Erdély észak-nyugati részén az esküvő a legfontosabb esemény. A szervezők a szülők, és több rituálé is jellemzi a házasság folyamatát. A legjelentősebb a hozomány átadása, a ruhák és a zászló elkészítése.
9. KÍNAI ESKÜVŐ

Kínában úgy tartják, hogy a piros szín távol tartja a szellemeket és szerencsét hoz, így a hagyományok szerint az esküvői ruha is pirosban kell pompázzon.
10. MENYASSZONY A GORA RÉGIÓBÓL(KOSZOVÓ ÉS MACEDÓNIA KÖZÖTT)

A gorai emberek vallásuk szerint muzulmánok, de hagyományaikban pogány elemek is felfedezhetőek. A menyasszony fehér lovon érkezik (fura, hogy nem a herceg), ami egy kendővel van leterítve. Az esküvő után a feleség családja a férj házának szomszédjába költözik.

Hozzászólások