A Mona Lisa titkai

Ismerd meg te is a Mona Lisa kalandos útjait!

2017/05/29

Gondoltad volna, hogy egy festménynek is lehetnek titkai? A Mona Lisa kalandos története egyáltalán nem hétköznapi. Ismerd meg te is a sztorit! 

Mindenkinek vannak titkai ám ez egy festményről ritkán mondható el. A Louvre festményei közül a legismertebbnek, a Mona Lisa-nak a története azonban nagyon kalandos. Kezdjük az elején: Leonardo da Vinci több részletben, mintegy 14 éven keresztül festette a firenzei Lisa del Giocondo arcképét, melyet a művész halála után I. Ferenc francia király vásárolt meg.

A kép egy ideig a Versailles-i kastélyban volt, majd átkerült a Louvre-ba. Itt még közel sincs vége a történetnek, ugyanis Napóleon a hálószobája falán szerette volna látni a festményt, így hozzá került. Később a híres kép visszakerült a múzeumba majd 1911-ig ott is volt. Ekkor azonban Mona Lisa újra útra kelt, mert egy olasz származású alkalmazott ellopta, mondván a kép kerüljön inkább olasz tulajdonba. A férfit nem csak hazafias érzelmei vezérelték, hiszen több mint két évig párizsi lakásában őrizgette a festményt. Ez idő alatt jó pár másolat készült róla, melyeket Amerikában árultak eredetiként. Végül a tolvaj a firenzei Uffizi képtár igazgatójának kínálta fel megvételre a Mona Lisát. A férfi azonnal értesítette a rendőrséget, így a festmény visszakerült eredeti helyére. 

Ma az egyik legszigorúbban őrzött festmény, golyóálló üveg védi, ugyanis az elmúlt években többször megpróbálták megrongálni. Mai napig a világ legdrágább-782 millió dollárra biztosított-kincse.

(Forrás:Világjáró Magazin, kép: google)

Hozzászólások