A művész, aki könyvekre firkál

Emlékszel még a sulis széljegyzetekre?

2016/02/21

Sokunkban még mindig él a szülői tiltás, hogy a könyveket nem szabad összefirkálni. Egy orosz művésznő, Ekaterina Panikanova azonban ömlesztve vásárol össze régi könyveket, és képeit lapjaikra mázolja fel fekete tintával. Műveivel pedig éppen a gyermekkor érzésvilágára, örömeire, kételyeire, szorongásaira reflektál.

A művésznő jelenleg Rómában él és állítja ki munkáit. Többnyire állítólag el is olvassa azokat a könyveket, amiket később összealkot különös, szürreális utazásra hívogató stílusában. Egyedi csemegének tartja azokat a köteteket, amelyeken már egy korábbi olvasó széljegyzetei, firkái megtalálhatóak: „Szeretek olyan könyveket lapozgatni, amelyek magukon viselik az olvasás nyomait. Szeretem a jegyzeteket és firkákat nézegetni, mert általuk a korábbi tulajdonosok személyisége elevenedik meg.”  

ekaterina (22)

Más alkalommal egy régi, 600 oldalas kézirat került a kezébe. „Megdöbbentett a kontraszt a szöveg nyilvánvaló eredeti célja és a kézirat jelene között” – fogalmazott.Az idő felfalta a tartalmat, és ami megmaradt, az valami egészen más, művelődéstörténeti emlék, kulturális érdekesség, értékes régiség, vagy csak egyszerű kacat.

Hozzászólások