A növényi olaj jótékony hatásai

3 fantasztikus növényi olaj az egészségért és a szépségért

2014/08/10

Régóta ismert a növényi olajok jótékony hatása az emberi szervezetre. A kozmetikai ipar mindig is támaszkodott, de csak csekély mértékben pozitív hatásukra.  Manapság, mikor egyre több káros anyaggal terheljük a szervezetünket, egyre több nő keresi és választja a natúr kozmetikai készítményeket, illetve az olyan termékeket, melyekben magas százalékban vannak jelen ezek a fantasztikus olajok. Használatukkal és fogyasztásukkal – több növényi olaj esetében – nem csupán szebbek, hanem egészségesebbek is lehetünk.

Íme három népszerű és közismert olaj!

Jojoba olaj

Szonja5
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértője

A jojoba olajat a kaliforniai, arizóniai és mexikói sivatagban élő cserje magjából nyerik. Ez tulajdonképpen nem is olaj, hanem egy folyékony viasz, melynek összetétele igencsak különbözik más növényi olajoktól. Gazdag E-vitaminban és egyszeresen telítetlen zsírsavakban. A jojoba olaj kitűnően alkalmazható a száraz bőr ápolására. Összetétele alapján az emberi faggyúhoz hasonló, ezért alkalmas arra, hogy szabályozza a faggyútermelést. Különleges tulajdonsága, hogy természetes napvédő hatással bír, véd a napégéstől. Rendkívül könnyen beszívódik a bőrbe és ráadásul nem marad utána kellemetlen zsíros utóérzet. Minden bőrtípus kezelhető vele, remek alapanyaga a szemránc- és szemkörnyék ápoló krémeknek, valamint a hajápoló készítményeknek. A sok hasznos tulajdonsága között említésre méltó még, hogy nehezen avasodik meg, nem fényérzékeny, ezáltal nappalra kifejlesztett termékekben, és nyári krémekben is biztonsággal alkalmazható.

Ricinusolaj

A ricinusolaj Indiából származik, ott emésztési problémákra használják. Olyanokra, mint a székrekedés vagy a gyulladásos bélbetegségek. Itthon sem ismeretlen, már eleink is használták, előszeretettel alkalmazták a népi gyógyászatban. A ricinusolaj vajszínű, mely szobahőmérsékleten folyékony és áttetsző. Magja ugyan nyers formában mérgező, de hevítés hatására teljesen ártalmatlanná válik.

Belső fogyasztásra, csak kimondottan erre a célra alkalmas ricinusolaj ajánlott!
Más olajokkal összehasonlítva az egyik legsűrűbb, nagy viszkozitású.

A ricinusolaj legelterjedtebb használati módja: natúr kozmetikumokban alapanyagként, hajápoló szerként (akár szempilla, illetve szemöldök ápolására is), hashajtóként alkalmazható, de jó az égésekre, horzsolásra, s mivel kitűnő bőrápoló, nyáron a leégést is kezelhetjük vele.

A lábápolásra is remek, a bőrkeményedés, tyúkszem rendbe tehető vele. A bőrt fantasztikus módon felpuhítja, szebbé teszi.

Azonban a legismertebb hatása kétségkívül a haj és a szempillák ápolása, növekedésük serkentése, és a hashajtó hatása.

oil

Sárgabarackmag olaj

A sárgabarackmag sajtolásával készül ez az olaj, mely kiváló arcápoló. Hidratál és rugalmasságot biztosít a bőrnek.

Magas az A-vitamintartalma, ezért fantasztikus hatása van a vízhiányos, öregedő és érzékeny bőrre.

Megnyugtatja a száraz, illetve a gyulladásos bőrt.  A sárgabarackmag olaj telítetlen zsírokban gazdag, kisimítja és táplálja a bőrt. Használata által simává, puhává, selymes tapintásúvá válik.

A sárgabarackmag olajat belsőleg is alkalmazhatjuk, kitűnő az idegrendszerre gyakorolt hatása, ezért aztán jó idegnyugtató és az alvást is elősegíti.

Továbbá serkenti a vérkeringést, tisztítja az érfalakat,  hatásos a visszeres láb tüneteinek enyhítésére.

Ez a három olaj csupán csak ízelítő, kedvcsináló a növényi olajok használatához, hiszen rengeteg értékes, hasznos, és az egészségre jótékony hatással bíró olajunk van.

Bátran használjátok ezeket a natúr kozmetikában is alkalmazott, természet adta ősi gyógyító-szépítő ”kincseket”!

Hozzászólások